BAHA
~~~~ Nieuws ~~~~

Nieuwe BAHA modellen

28 Maart 2011:

In de afgelopen 2 jaar heeft de ontwikkeling van de Baha niet stil gestaan en inmiddels zijn er nieuwe Baha-modellen op de markt.
Cochlear heeft tegenwoordig de volgende modellen:

Naast de Baha's van Cochlear heeft Oticon ook een Baha op de markt gebracht en dit is de Ponto Pro

Sinds kort is er ook een Ponto Pro Power op de markt, maar daar heb ik nog geen plaatje van.

NIEUW!! Een echt BAHA-forum

16 maart 2009:

Er is een nieuw forum voor dragers of toekomstige dragers van een BAHA.
Dit forum is te vinden op
http://www.single-sided-deafness.com/phpBB3/index.php
Op dit nieuwe forum kun je makkelijker berichten terugvinden dan op de BAHA-Hyves.
Er zit op het forum wel een zoekfunctie. De BAHA-hyves-groep blijft overigens gewoon bestaan.
Op het nieuwe forum moet je je wel eerst registreren voordat je berichten kan lezen en berichten kan plaatsen.
Wij hopen dat jullie allemaal ook lid worden van het forum en daar je vragen en antwoorden willen plaatsen.

Groet van de beheerders: Roy, Anke, Conny, Bernardien, Irene

Nieuwe BAHA Intenso

Uit de BAHA-Nieuwsbrief van juli 2007:

De BAHA Intenso is een nieuwe BAHA geluidsprocessor die onlangs in Nederland geintroduceerd is.
De Intenso is momenteel de krachtigste processor in het BAHA assortiment zonder kastje.
Dit nieuwe toestel is niet alleen krachtiger. Met geavanceerde digitale signaalverwerking ondersteund door moderne technologie wordt het rondzingen (feedback) van het toestel voorkomen. Hierdoor bent u verzekerd van een duidelijke geluidskwaliteit in verschillende situaties.
De BAHA Intenso is vooral bedoeld voor mensen met gemengde gehoorverliezen.

BAHA en Bleutooth

Uit de nieuwsbrief van juli 2007:

Mocht u gebruik willen maken van bluetooth in combinatie met uw BAHA dan kan dat sinds kort. Het merk ELI en het merk Commidt hebben beide een halslus op de markt gebracht die bluetooth ontvangt. In combinatie met de telecoil en de BAHA kunt u dan via bluetooth horen. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk zijn met uw mobiele telefoon. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Oorakel

30 jaar BAHA

Uit de nieuwsbrief van juli 2007:

Dit jaar viert BAHA zijn 30e verjaardag. Om aan te geven wat er in die 30 jaar veranderd is, geven we even een kort overzicht.

1977: De eerste BAHA wordt geplaatst door Dokter Tjellstrom

1988: De eerste BAHA patienten in Nederland worden geimplanteerd in Nijmegen door professor Cremers (Radboud-Nijmegen)

Midden jaren 90: Er wordt een vergoeding geregeld voor BAHA in Nederland

2007: Wereldwijd dragen meer dan 35.000 mensen een BAHA. BAHA is een succesvolle en bewezen technologie die voor deze 35.000 mensen onmisbaar is geworden.

HYVES-groep over en voor BAHA

13-05-2007:
Op het welbekende netwerk HYVES heb ik een groep aangemaakt bestemd voor BAHA-gebruikers of toekomstige gebruikers. Hier kunnen lotgenoten contact met elkaar zoeken en ervaringen uitwisselen. Als je nog geen lid bent van HYVES moet je je wel eerst aanmelden en daarna kan je lid worden van de BAHA-HYVES. Het aanmelden gaat heel eenvoudig en heeft verder geen verplichtingen. Ik hoop jullie te mogen ontmoeten op HYVES. Het adres van de BAHA-HYVES is: http://baha-hoortoestel.hyves.nl.

Nieuwe website over de BAHA

05-09-2006: Bericht van Cochlear/Entific:
Cochlear/Entific is druk bezig met de NVVS om een Nederlandse Baha website te realiseren.
Deze staat inmiddels online en is te vinden via www.nvvs.nl/baha.
Deze nieuwe site is pas net in de lucht.

NVVS artikel over de BAHA

In het blad "Horen" van de NVVS van de maand mei/juni 2006, staat een artikel over de BAHA.
Ik heb toestemming van de NVVS gekregen om het artikel hier te plaatsen.
Dit is een 'alleen-lezen' bestand.

Klik hier om het artikel te lezen.

Verhuizing Entific Zoetermeer

18-05-2006: Bericht van Entific:

Vorig jaar is Entific Medical Systems overgenomen door het Australische bedrijf Cochlear, dat wereldwijd marktleider is op het gebied van cochleaire implantaten.
De verkoop en service in de Benelux gebeurde tot op heden vanuit Zoetermeer voor wat betreft de BAHA-producten en vanuit Mechelen (B) voor wat betreft de cochleaire implantaten. We hebben nu besloten één sterke organisatie uit te bouwen in Mechelen, met als doel een nog betere service te kunnen aanbieden aan onze klanten. Wij willen u hierbij informeren welke praktische gevolgen dit zal hebben voor u.

Tot en met woensdag 31 mei a.s. kunt u nog terecht in Zoetermeer. Nadien wordt het kantoor gesloten.
Vanaf donderdag 1 juni 2006 staat onze klantendienst in Mechelen te uwer beschikking, alle dagen van 9 tot 17 uur.

Contactgegevens

U kunt er terecht met vragen en opmerkingen. Ook in geval van defect van uw BAHA sound processor dient u contact op te nemen met de klantendienst.
Tot op heden kreeg u, in geval van defect, een leentoestel toegestuurd vanuit Zoetermeer.
Om dezelfde snelle service te kunnen blijven garanderen hebben we een magazijn geopend in Breda.
Van hieruit worden de leentoestellen verstuurd en ontvangen.
Het adres van het magazijn is:

Cochlear Benelux n.v.
Postbus 7002
4800 GA Breda

Deel de BAHA-ervaring!

Sinds dit jaar (2005) wordt er bij de Baha-processor teststaafje meegeleverd, de zgn: 'Baha Share the experience'. Met deze plastic tester kun je andere mensen zelf laten luisteren hoe de Baha klinkt. Klik hiervoor de Baha sound processor vast op het teststaafje en houdt het staafje achter het oor tegen het schedelbot (zorg ervoor dat de processor zelf niets raakt omdat deze dan gaat fluiten). Het is ook belangrijk dat de testpersoon de oren goed dicht drukt.

BAHA DIVINO

BAHA DIVINO is de nieuwste digitale Baha en heeft een ingebouwde richtmicrofoon.
De BAHA DIVINO is leverbaar in 4 kleuren: zwart, bruin, beige en grijs.
De DIVINO is gschikt voor mensen met een beengeleidingsverlies tot 45db.
Afmeting: 20 x 20 x 11mm
De BAHA DIVINO is waarschijnlijk medio of eind 2005 in Nederland verkrijgbaar. Klik hier voor de folder van Entific over de BAHA DIVINO

Entific overgenomen door Cochlear

Uit de nieuwsbrief van Entific: Maart 2005 is Entific Medical Systems overgenomen door Cochlear Corporation.
Cochlear is producent van cochleaire implantaten en heeft haar hoofdkantoor in Sydney, Australië. Net als Baha zijn cochleaire implantaten implanteerbare hoorsystemen, al werken ze op een andere manier en zijn ze voor andere hoorproblemen bedoeld. Wanneer het binnenoor (de Latijnse naam is cochlea, vandaar de naam cochleaire implantaat) helemaal niet meer functioneert kan een cochleair implantaat uitkomst bieden. (zie voor meer info over het cochleaire implantaat mijn CI-website )
Baha dragers hebben over het algemeen nog een redelijk tot goed functionerend binnenoor en dragen hun Baha vanwege een probleem in het middenoor of in de gehoorgang.

Wat betekent de koop van Entific door Cochleair voor Baha?
Voor Baha is dit een goede ontwikkeling. Cochlear is een gezond bedrijf en vele malen groter dan Entific. Als onderdeel van een grotere firma die zich eveneens met implanteerbare hoorsystemen bezig houdt zijn er voor Baha meer mogelijkheden voor productvernieuwingen en verbeteringen.

Wat betekent dit voor onze Nederlandse Baha dragers?
Voor vragen en in geval van problemen met uw Baha toestel kunt u ons gewoon blijven bellen, schrijven of e-mailen
De service aan Baha dragers blijft gegarandeerd. Wel is het mogelijk dat de naam Entific op den duur zal verdwijnen.

BAHA bij eenzijdige doofheid.

De BAHA is ook een goed alternatief bij eenzijdige doofheid. Op deze link is een artikel te lezen uit het verenigingsblad van de Belgische slechthorendenvereniging "Onder Ons". In dit artikel is het verhaal/ervaringen te lezen van Dhr. Jan Vissers.

Klik hier om het artikel te lezen.

Noot van Entific:
"Baha bij eenzijdige doofheid is een nieuwe toepassing van BAHA, één die in de literatuur bekend is onder de naam Single Sided Deafness, of SSD. Het betekent dat het binnenoor, de cochlea aan één zijde niet meer functioneert. (dit is wat anders dan de éénzijdige geleidingsverliezen, een situatie waarbij aan één zijde het middenoor slecht functioneert, maar het binnenoor okay is. Mensen met éénzijdige geleidingsverliezen hebben veel baat bij BAHA, ze kunnen met BAHA weer stereo-horen en richtinghoren).
Bij SSD wordt de BAHA aan de dove kant geplaatst waarna de trillingen door de gehele schedel naar de andere zijde met het goede binnenoor gaan. Er is inmiddels behoorlijk wat ervaring met BAHA en SSD en gezegd moet worden dat het niet voor alle mensen met SSD een goede oplossing is. Het is moeilijk te bepalen voor wie wel en wie niet, testen zijn dus noodzakelijk en heel belangrijk. Heel algemeen kan gesteld worden dat een minderheid van de mensen met SSD echt baat heeft bij BAHA en heel blij is. Vaker zijn dit mensen die plots doof geworden zijn en werkzaamheden hebben waarbij veel gepraat wordt met meerdere mensen tegelijk. Een BAHA is echter een hulpmiddel en het brengt niet de situatie terug van het horen met twee oren.
Zorgverzekeraars wijzen een aanvraag voor BAHA vrijwel altijd af, maar wanneer de verzekerde met ondersteuning van zijn kno-arts en of audioloog in beroep gaat tegen deze beslissing zijn er zeker kansen op vergoeding.
Zowel Entific als enkele artsen proberen zorgverzekeraars het nut van BAHA bij deze indicatie te overtuigen. BAHA is in onderzoek vergeleken met een gewoon Cross-toestel en kwam daar als duidelijk beter dan de gewone Cross uit.
Meer informatie kun je op volgende (engelstalige) sites vinden:
www.singlesideddeafness.com
www.ukan.co.uk/bana/
Deze laatste site is een site van de british acoustic neuromoma association. Acoustic neuroma (brughoektumor) is een tumor rond de gehoorzenuw die operatief verwijderd dient te worden. Hierbij kan de patiënt aan één zijde doof worden.

Oplossing voor transpiratie/vocht problemen.

19-2-2004
Een lezer van mijn website en zelf Baha-drager, Cees Graauwmans heeft een oplossing bedacht om vochtproblemen met de Baha te voorkomen.
Een andere tip van Cees is om je BAHA te bewaren in een plastic busje waar je normaal een fotorolletje in stopt (gegarandeerd waterdicht dus...)(aldus Cees)

Microlink BAHA FM-ontvanger

Phonak heeft een kleine FM-ontvanger ontwikkeld voor de BAHA Compact zodat Compactdragers hun toestel kunnen gebruiken in combinatie met de Phonak FM zenders, nl. de HandyMic, de TelCom en de Campus S. Voor meer informatie en bestellingen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke Phonak distributeur (www.phonak.com).

Nieuwe Richtmicrofoon voor de BAHA Compact.

Entific heeft een nieuwe richtmicrofoon ontworpen. Deze is speciaal gemaakt als een accesoire voor gebruik met de BAHA Compact. Het heeft de vorm van een kleine plug-in unit en kan gebruikt worden zowel rechts als linkshandig.De richtmicrofoon kan aan de onderzijde in de BAHA Compact geklikt worden. De richtingmicrofoon is ontworpen om de spraakverstaanbaarheid in drukke situaties te verbeteren. Het doel is om de kwaliteit van de BAHA te verbeteren voor de drager, in zoveel mogelijk luister situaties als mogelijk is. De richtmicrofoon versterkt het geluid dat van voren komt maar dempt de kracht van het geluid dat vanaf de zijkant en van achter komt.
De richtmicrofoon is GSM-proof hierdoor kan zonder problemen van de mobiele telefoon gebruik gemaakt worden.
De Softband.

De schedel van kleine kinderen is dunner en het bot is zachter dan dat van volwassenen. Hierdoor komen kinderen minder snel in aanmerking voor een BAHA. Volgens de algemene richtlijnen komen kinderen vanaf 3 jaar in aanmerking voor de BAHA. Als tussenoplossing ontwikkelde Entific de Hoofdband. Ofschoon de Hoofdband voor velen bruikbaar is, is aangetoond dat deze voor kinderen moeilijk te dragen is. De oplossing hiervoor is gevonden in een nieuw product: de Softband.
De Softband is een zachte band met klittenbandsluiting. Tussen de band zit de adapter ingenaaid, het plaatje waar de BAHA op geklikt wordt i.p.v dat dit op de schroef gebeurd. De BAHA wordt door de band tegen de huid achter het oor of op een andere plaats tegen de schedel gedrukt en geleid zo het geluid via het schedelbot naar het binnenoor.

Lees meer over Marije en de Softband op de pagina: BAHA bij Kinderen.

Meer info in de Patiënten Informatie Folder.

12-4-2004
De Softband is sinds kort ook in andere kleuren verkrijgbaar.

  • Eén effen rode softband en één gele softband met beertjes.
  • Eén effen marine blauwe Softband en één marine blauwe Softband met aliëns
De Softbands zijn te bestellen bij Entific in bovengenoemde kleurencombinaties. De prijs per twee is € 133,50 excl. 6% BTW.

Marije Meyer uit Nederland
met haar Softband.


Marije op 2-jarige leeftijd

Gekleurde BAHA.

Entific heeft sinds een kort 2 gekleurde BAHA's in de BAHA Classic 300 serie.
Deze zijn verkrijgbaar in de kleuren geel en blauw met zwart contrast.Deze BAHA's zijn speciaal ontworpen voor de jongere BAHA dragers.
Ik ben reuze benieuwd of er al mensen zijn die een gekleurde BAHA dragen en hoe de reacties daarop zijn ?!

BAHA Compact.

De vernieuwde BAHA Compact is in 2001 geintroduceerd, deze is 35% kleiner dan de BAHA Classic 300.

  • De vormgeving is comfortabeler en mooier door de afgeronde hoeken van het model.
  • Door het vernieuwde kliksysteem is de BAHA gemakkelijker te bevestigen en zorgt daardoor voor een beter draagcomfort en een betere hygiëne.
  • De volumeregelaar zit i.p.v aan de zijkant aan de buitenkant van de BAHA waardoor deze beter te bedienen is.

De BAHA Hoofdband.

Dit is de nieuwste versie van het BAHA Systeem. het is speciaal voor mensen die om de een of andere reden nog geen hoorschroef hebben of kunnen hebben, bijvoorbeeld:

  • Kleine Kinderen die nog te jong zijn voor de plaatsing van de hoorschroef omdat het bot nog niet volgroeid is.
  • Patiënten die nog op de wachtlijst staan voor de operatie of nog in afwachting zijn van de BAHA.
  • Patiënten met terugkerende of blijvende huid/hygiëne problemen.

De BAHA Test Band.

De BAHA Test Band is bedoeld voor eventuele toekomstige BAHA gebruikers. Met deze testband kan men eerst uitproberen hoe het geluid van de BAHA klinkt alvorens tot de definitieve beslissing over te gaan. Tevens kan men hiermee testen of iemand met een BAHA zou kunnen horen en ervoor in aanmerking kan komen.
NB: De testband moet niet verward worden met de hoofdband van hierboven. De testband heeft een minder comfortabel draagcomfort, hij geeft meer druk. De testband is uitsluitend bestemd voor potentiële BAHA patiënten. De testband is niet bedoeld voor langdurig gebruik !

ACCESSOIRES VOOR DE BAHA.


De Audio Adapter.

Met de audio adapter kunt u met de BAHA naar FM-audiosystemen luisteren zoals: radio, TV, walkman. Het geluid gaat dan rechtstreeks van de adapter naar de BAHA.

De Telecoil.

De Telecoil of luisterspoel fuctioneert als een soort antenne die signalen opppikt van o.a. de ringleiding.

De Richting Microfoon.

Een speciale microfoon om de spraakverstaanbaarheid in drukke situaties te verbeteren.
Terug naar boven

Iets over mezelf. | Wat is een BAHA. | De Operatie. | Eindelijk Zover. | BAHA bij Kinderen. | Reacties. | 
Verhalen van andere BAHA gebruikers. | Verzekering en Vergoeding. |  Links. |