~~~~ Eindelijk is het zover. ~~~~

De BAHA wordt aangemeten.

Na lang wachten en veel geduld hebben omdat de levering van mijn BAHA Cordelle nogal op zich liet wachten. Dit werd veroorzaakt door het feit dat de Cordelle niet zo vaak gebruikt wordt en niet uit voorraad leverbaar is. De standaard uitvoeringen van de BAHA zijn gelukkig wel sneller leverbaar.
Na wat oponthoud kreeg ik dus in Augustus 1999 mijn BAHA aangemeten. De BAHA wordt overigens niet verstrekt door de audiciŽn zoals wij gewend zijn met de klassieke hoortoestellen. Het aanmeten van de BAHA gebeurde in het Audiologisch centrum van het Ziekenhuis.
Na enkele instructies en uitleg kreeg ik voor het eerst de BAHA op mijn hoorschroef en dat was een hele rare gewaarwording.
Het was al heel spannend omdat we van tevoren niet wisten wat ik zou kunnen horen en ik dus al een beetje in de zenuwen zat dat het niet zou lukken. Maar gelukkig bleek dit niet zo te zijn en kon ik de audioloog heel goed verstaan.
Ik vond het wel een heel raar idee dat ik nu via de hoorschroef kon horen zonder dat daarbij eigenlijk mijn oor zelf aan te pas kwam. Het was ook heel gek om te kunnen horen zonder een hoortoestel in mijn oor te hebben.Het voelde wel wat "leeg" aan in mijn oren.
De euforie van de eerste indruk met de BAHA was thuis wel snel voorbij. Het viel toch wel tegen omdat het geluid heel anders klonk dan met mijn oude toestellen. Ik vond het een blikkerig, robotachtig geluid.
Ik moest ook weer helemaal opnieuw aan de geluiden wennen doordat ze nu heel anders klonken maar ik hoorde ook bepaalde geluiden die ik voorheen nooit opgemerkt had.
Een leuk voorbeeld daarvan is het volgende : Ik had mijn poes op schoot en schrok me ineens wild van een of ander geknor. Dit bleek het spinnen van de poes te zijn. Doordat hij tegen mijn versterker lag kon ik dit nu pas voor het eerst horen. Het was een heel nieuw geluid voor mij.Ik wist van horen zeggen wel dat een poes spint maar had dit zelf nog nooit gehoord dat was wel heel vreemd en apart.
De andere dag toen ik met de BAHA voor het eerst ging werken, viel ook vies tegen doordat ik bepaalde geluiden toch minder goed kon horen, en geluiden heel anders hoorde of juist nieuwe geluiden opmerkte waarvan ik dan weer de bron van herkomst moest zoeken. Dat was allemaal flink vermoeiend.
Maar zoals je ook aan je normale hoortoestel moet wennen zo ging het gelukkig met de BAHA ook.
Na enkele weken merkte ik niets meer van een blikkerig geluid en klonk het eigenlijk weer als vanouds. Je past je schijnbaar toch weer aan de nieuwe situatie aan. Waarschijnlijk zal het ook wel afhankelijk zijn van de mate van het gehoorverlies.
Ik ben heel erg blij dat ik een BAHA gekregen heb, mijn looporen zijn nog niet helemaal over. Maar ik heb hier minder problemen mee omdat ik nu met de BAHA gewoon kan blijven horen en dus niet meer met het probleem zit dat ik niets kan horen omdat ik mijn hoortoestel niet inkan. De Baha kan ik gewoon dragen loopoor of geen loopoor dat maakt niet uit.
Het nadeel van de BAHA Cordelle is wel dat je altijd met een versterker en vebindingssnoertje moet lopen, dat kan soms weleens irritant zijn. Als het warm weer is en je wat luchtiger gekleed bent kan het snoertje irriteren in mijn nek. Ook kleding zoals bijv:een jas is vervelend omdat dit dan over de microfoon van de versterker schuurt.
Er zijn mensen die hun versterker onder hun kleding dragen mede doordat het dan ook niet opvalt.Ik draag hem zelf altijd boven mijn kleding omdat ik dan geen last van het schurend geluid van kledingstukken heb en bovendien mogen andere mensen mijn versterker best zien, ik schaam mij er niet voor.
De versterker wordt standaard geleverd met een klem waarmee je het aan je kleding vast kunt maken. Ik vond dit zelf heel onhandig omdat het vrij snel los gaat met alle gevolgen vandien.
Ik heb hier zelf een oplossing voor bedacht en een soort netje gehaakt waar de versterker inpast.Daaraan heb ik een brillenkoordje vast gemaakt en zo kan ik de versterker om mijn hals dragen. Het zit nu veel steviger waardoor ik niet meer bang hoef te zijn dat het losschiet of dat ik het zou verliezen. Tevens is het meteen een bescherming tegen stoten.

conny met baha

Zo ziet het geheel eruit,de BAHA valt onder mijn haar weg.
Alleen het snoertje en versterker zijn zichtbaar.

Bevestigen van de BAHA.

De koppeling tussen het BAHA-trilblokje en de schroef is een belangrijk deel. Deze koppeling zorgt ervoor dat de geluidstrillingen via het trilblokje en via de schroef op het schedelbot overgebracht worden.
Bij het bevestigen mag geen grote kracht gebruikt worden.
De bevestiging van de BAHA op de opbouw/schroef gaat heel eenvoudig d.m.v het klik systeem. Je houdt de BAHA recht boven de opbouw en klikt hem er recht op.
Afkoppelen gaat nog makkelijker door voorzichtig aan de onderkant van de BAHA te drukken komt de bovenkant vanzelf los en pak je hem er zo af.
Het klik systeem is zo ontworpen dat de BAHA bij te grote druk of bij een schok of stoot vanzelf loskomt om schade aan de opbouw/schroef te voorkomen.

baha cordelle classic baha

De BAHA Cordelle.

De Classic BAHA.

Terug naar boven

Iets over mezelf. | Wat is een BAHA. | De Operatie. | BAHA bij Kinderen. | Nieuws. | Reacties. | 
Verhalen van andere BAHA gebruikers. | Verzekering en Vergoeding. |  Links. |