BAHA het botverankerd hoortoestel, hoorschroef
~~~~ Reacties, Vragen en Antwoorden ~~~~

Stuur je reacties of vragen naar: info@connyshoekje.nl
Wil je graag in contact komen met de schrijver van een stukje, maar staat er geen verwijzing naar het e-mail adres bij neem dan contact met mij op. Ik zal dit dan doorsturen.

Groetjes Conny

NIEUW!! Een echt BAHA-forum

16 maart 2009:

Er is een nieuw forum voor dragers of toekomstige dragers van een BAHA. Dit forum is te vinden op http://www.single-sided-deafness.com/phpBB3/index.php
Op dit nieuwe forum kun je makkelijker berichten terugvinden dan op de BAHA-Hyves. Er zit op het forum wel een zoekfunctie. De BAHA-hyves-groep blijft overigens gewoon bestaan. Op het nieuwe forum moet je je wel eerst registreren voordat je berichten kan lezen en berichten kan plaatsen. Wij hopen dat jullie allemaal ook lid worden van het forum en daar je vragen en antwoorden willen plaatsen.

Groet van de beheerders: Roy, Anke, Conny, Bernardien, Irene

24-11-2008.
Beste Conny,
Wat een geweldige website heb je gemaakt, zo duidelijk en enorm interessant om alle ervaringen van BAHA dragers te kunnen lezen.
Conny ik zal me even voorstellen. Ik ben Kirsten en woon al 8 jaar in Sydney, Australie. Een heerlijk land al mis ik Nederland best af en toe. Ik heb twee kindjes, Bas (4) en Quinten (21 maanden). Quinten is geboren met een niet werkend linker oortje, het oortje was volledig doof bij geboorte. Tevens heeft hij heel veel last van midden oorontsteking in zijn rechter oortje (hij heeft al zijn tweede set buisjes) en heeft hij zware asthma – door het interne geluid van zijn zware ademhaling kan hij nog minder goed horen.
Ik heb een groot probleem en het voelt alsof ik een ware oorlog met de bureaucratie en medici van Australie aan het voeren ben. De algemene houding hier is namelijk dat als je eenzijdig doof bent (en flucturerend in het andere oor) er eigenlijk niets aan de hand is. Helaas is er wel degelijk iets aan de hand. Mijn zoontje heeft moeite met taal ontwikkeling, kan geen geluid localiseren, raakt in paniek in drukke ruimtes, kan niet naar de peuterschool (we hebben het gebropeerd maar door de herrie van de andere kindjes kon hij niets meer horen en raakte constant in paniek), kan niet naar buiten met te veel wind (de wind in zijn rechter oortje blokeert geluid en irriteer hem mateloos, geniet niet van het strand (het achtergrond geluid van de zee blokkeert zijn gehoor) en eigenlijk merken we (nu al ) dagelijks het effect van zijn gehoor verlies. Na maanden heb ik een organisatie gevonden die het probleem erkent en hem helpt met spraak ontwikkeling (www.shepherdcentre.com.au) . Zij hebben mij ook in contact gebracht met een doktor die verbonden is aan Coclear Asutralie, Dr Philip Chang Hij heeft Quinten’s gehoor probleem onderzocht en raadde mij softband BAHA aan.
Het komt erop neer dat de softband BAHA op het moment de perfecte oplossing zou zijn voor Quintje en dan later een BAHA implantaat. BAHA’s worden in dit land nog bijna niet toegepast en is niet erkend of ondersteunt door de medische instanties of de verzekeringen. Een kind zo jong als Quinten heeft al helemaal nog nooit dit apparaatje gekregen en iedereen doet vreselijk moeilijk. Ook al heeft deze dokter de BAHA voorgschreven, Coclear wil het niet vrijgeven? Niet alleen wordt het absoluut niet vergoedt door de verzekring (maar ik ben bereid en in staat het zelf te betalen), dokters hebben naar eigen zeggen niet een plan en procedures om het gebruik te monitoren, willen meer data, willen meer onderzoek, weten niet of het wel werkt bij kindjes zo jong en ga zo maar door. De tijd tikt door en ik zie Quinten elke dag worstelen met zijn gehoor verlies. Soms denk ik dat het makkelijker was geweest als hij volledig doof was geboren!
Ik weet dat in Nederland wel al regelmatig de softband BAHA door kinderen wordt gebruikt, de artsen die deze plaatsingen hebben begeleid, hebben waarschijnlijk plannen en data en informatie waar ze hier zo moeilijk over doen beschikbaar.
Conny, ik schrijf je uit naam van Quinten maar ook uit naam van alle kindjes die in dit land geholpen zouden kunnen worden als ik de artsen en overheid hier zou kunnen overtuigen. Ik hoopte dat jij mij misschien zou kunnen helpen om in contact te kunen komen met artsen en of instanties of families die meer informatie hebben over her gebruik van de BAHA bij kinderen eenzijdig over volledig doof. Misschien heb je zelf wel onderzoeken, een naam en contact gegevens van een dokter, alles is welkom. Ik wil deze informatie naar Australische instanties en doktoren sturen, misschien kan ik zelfs wel een Nederandse arts en mijn Australische dokter met elkaar in conact brengen. Over de vergoeding maak ik me daarna wel weer druk, eerst moet ik mensen hier overtuigen wat de BAHA het voor kindjes als Quinten en hun ouders kan beteken.
Conny ik hoop heel erg dat je me kunt helpen, alvast heel erg bedankt voor de moeite en veel success met de website,
Met vriendelijke groet,
Kirsten Buwalda en Quinten

natuurlijk wil ik Kirsten en vooral Quinten heel graag helpen. Zijn er mensen die informatie voor haar hebben willen jullie dit dan naar mij mailen of naar Kirsten (klik op haar naam)

Kirsten heeft een presentatie gemaakt over de gehoorproblemen van haar zoontje Quinten. Klik hier om de presentatie te bekijken

26-5-2008.
Hallo Conny,
Jouw BAHA-ervaringen zijn al van een tijdje geleden, maar je site is nog steeds een van de beste die ik op het internet vind.
Ik ben 42 jaar en momenteel word ik voor de keuze gesteld, een BAHA of niet? Ik loop al een week met een testoestel rond en dat valt bijzonder goed mee maar een implantaat is nog een andere zaak. Ik ben al meer dan 20 jaar doof op mijn linkeroor en heb heel veel last van tinnitus. Volgens de NKO-arts zijn veel tinnituslijders geholpen met een BAHA. Wie hiermee ervaring heeft mag me altijd mailen. Heel graag zelfs.
Groetjes!
Dymphna

Bedankt voor je mail en complimenten, dat doet een mens altijd goed J
Eerlijk gezegd hou ik de BAHA-site de laatste tijd een beetje slecht bij maar dat komt ook doordat we nu een Baha-hyvesgroep hebben op hyves en die draait erg goed met inmiddels 69 leden!! Ik zal jouw oproepje daar ook plaatsen. Wat de BAHA en Tinnitus betreft zijn de ervaringen heel wisselend. Ik ken mensen die de BAHA niet dragen vanwege de Tinnitus die dan verergert maar ik ken ook mensen die door het dragen van de BAHA juist minder last van hun Tinnitus hebben. Een iemand heeft zelfs speciaal voor de Tinnitus een BAHA gekregen. Het implanteren van de BAHA-schroef valt reuze mee hoor, de tandarts is erger J. Tegenwoordig wordt het meestal onder plaatselijke verdoving gedaan en kan je een paar uurtjes later alweer naar huis. Maar de eerlijk gebied te vertellen dat het bij sommige mensen weleens mis loopt, door afstoting van de schroef of ontstekingen. Dit gebeurd gelukkig heel zelden maar ik vind het zelf altijd wel belangrijk dat mensen dat ook weten. Succes met je beslissing.

16-9-2007.
Hallo Conny,
Ik heb woensdag twee keer een gesprek gehad. Een met de K.N.O-arts en vele antwoorden hierop gezien, zei vertelde dat er in het Meanderziekenhuis in Amersfoort ook een arts werkt die Baha plaatst. Dr. Firma is opgeleid in Nijmegen en werkt nu in Amersfoort. Zij gaat vragen of ik deze arts te spreken kan krijgen. Het tweede gesprek was in een dorp hier vlakbij, bij een mevrouw die een tweede Baha-toestel geimplanteerd heeft gekregen. Zij draagt nu twee van deze toestellen. Ik ben een lange middag bij haar geweest en kreeg veel uitleg en verschil te horen over het eerste en tweede toestel. Ik ben zelf 56 jaar en vanaf mijn geboorte links totaal doof, rechts was mijn gehoor circa 90% maar door een zwaar auto ongeluk kreeg ik een whiplash. Door dit ongeluk ging mijn gehoor achteruit en ik kreeg nu al voor de tweede maal een nieuw toestel, Deze is nu 2 jaar oud. Ik loop veel bij de KNO-arts voor infecties in mijn oor en na overleg met het audiologisch centrum stelde ze een BAHA-toestel voor. Er zal misschien eerst nog overlegd moeten worden en dan zal men kijken of er plaats is. Men zegt dat er maar 10 operaties uitgevoerd mogen worden (volledig onder narcose) Zijn er mensen die negatieve ervaringen hebben met een BAHA?
W.F.van Kalleveen - Amersfoort

Over het algemeen zijn de resultaten met een BAHA heel erg positief maar zoals met alles gebeurd het ook hierbij dat er mensen met klachten zijn. Het meest voorkomende is dat je last van irritaties of ontstekingen rondom de Baha-schroef kunt krijgen. Dit is makkelijk te voorkomen door de huid rondom de schroef goed schoon te houden. Heel zeldzaam komt het voor dat iemand niet tegen de schroef kan en deze afgestoten wordt, hiervan is mij maar 1 geval bekend. De meeste reacties die ik krijg zijn van mensen die heel erg blij met hun BAHA zijn.

24-7-2007.
Dag Conny,
Compliment voor je website, heel interessant en uitnodigend om ook mijn vraag aan je voor te leggen. Ik ben 71 en Baha-drager(rechts) sinds twee jaar. Leek het aanvankelijk op ouderdomsdoofheid, door eigen doorzetten en blijven aandringen werd een kleine tumor ontdekt die de gehoorzenuw stuk kneep. Via bestralingen is de tumor gestabiliseerd. Over de Baha ben ik zeer te spreken, alleen is het voor mij niet mogelijk op de rechter zij te liggen. Dat leidt tot irritatie en ontsteking. Ik heb daar van in ’t begin zalf voor gekregen en dat helpt heel goed. Het is echter geen oplossing voor het niet op mijn linker zij kunnen liggen. Ik heb al een tempur kussen aangeschaft en daar een holte in uitgesneden. Het helpt echter niet. Mijn vraag luidt: zijn er meerdere Baha-dragers die hierover klachten hebben en zo ja hoe gaan zij daar mee om. Graag je reactie.
Groeten van
Daan Schatteman

Wat vervelend is dat Daan. Tot nog toe heb ik van niemand over dit probleem gehoord, dus kan ik je er weinig over vertellen. Misschien herkennen andere bezoekers dit probleem en hebben zij tips voor Daan?!

14-6-2007.
Hallo Conny,
Met interesse heb ik je site gelezen. Ik zal me even voorstellen ik ben Anke Arends getrouwd met Andre en samen zijn wij de trotse ouders van Marleen en Jorien. Onze dochter Jorien is 7 jaar en heeft links geen gehoorgang en bovendien ook nog eens een dysplastische oorschelp De oorschelp wordt volgend jaar gereconstrueerd. Afgelopen Februari ben ik met Jorien in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen geweest en de gehoortest was zo succesvol dat ik doorverwezen ben naar de audioloog en die heeft een Baha softband aangevraagd bij onze verzekering Menzis. Echter de aanvraag is afgewezen ik heb daarna zelf een brief geschreven en ook Jorien"s leerkracht om duidelijk te maken hoe belangrijk het voor Jorien is om dezse baha softband te krijgen. Ook heeft de audioloog nog een brief geschreven om aan te geven wat het belang van deze band voor Jorien is. Maar helaas geen ene cent vergoeding van ons ziekenfonds. Zou jij misschien nog een manier weten om bij een of andere instantie een vergoeding te krijgen?
Ik dank je alvast hartelijk voor je moeite.
Vriendelijke groeten Anke Arends

Aanvullende mail 22-6-2007.
Hallo Conny,
Bedankt voor je antwoord.Sorry dat het zolang heeft geduurd voordat wij van ons hebben laten horen.We hebben continue problemen met internet van de kpn. Voor wat betreft Cochlear met hun hebben we al contact gehad. We hebben de Bahaband reeds besteld. Ik weet ook niet waarom Menzis het niet wil vergoeden ze geven als reden op dat het buiten het pakket valt. Ik had je volgens mij al verteld dat we enkele brieven geschreven hebben en ook heb ik telefonisch contact met hun gehad maar dat heeft niets opgeleverd. Uitzonderingen maken ze niet. Het gekke is dat het bij volwasenen wel vergoedt wordt.Vindt je dat niet raar? Het lijkt mij juist voor een kind van essentiel belang om goed te kunnen horen.
Ik zou het erg fijn vinden om tips van andere mensen te krijgen en ik sta zeker open voor de reactiepagina. Ik vind het prima dat je mijn mail doorstuurt naar andere mensen. Ik hoop dat mijn email ons niet al te vaak in de steek laat zodat ik ook vrij snel kan reageren op een mail. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor de genomen moeite. Zoals ik al zei de band is besteld bij Cochlear en zal op 9 July bij Jorien geplaatst worden.
Met vriendelijke groeten Anke Arends

Als er mensen zijn die tips of ervaringen hebben voor Anke en Jorien, willen jullie dan contact met haar opnemen: Anke Arends
Of via mij kan/mag het ook.

4-6-2007.
Dag Conny,
Ik mail jou omdat ik niet één twee drie de juiste informatie kan vinden en wellicht kan jij me zo helpen. Ik vraag dit namens mijn broer, die heeft sinds 1.1/2 jaar de BaHa. Nu belt hij me net dat het kapje is afgebroken en het apparaat niet meer functioneert. Hij heeft vandaag geprobeert om telefonisch via het UMC Leiden contact te krijgen met de specialist, is hem echter niet gelukt (mag morgen terug bellen)
Mijn vraag aan jou is: is er op een andere manier contact te krijgen hoe ik dit z.s.m. aan kan pakken mij lijkt het een technische kwestie, en hoeft zoiets niet via Leiden. (ik liet mijn broer de papieren nog eens doornemen of er ergens een telefoon nummer staat bij uitval van de BaHa, maar dat kon hij niet vinden. Om hem even rust te geven probeer ik het maar zo.
Vriendelijke groet, Gerda

Zo te lezen gaat het inderdaad om een technisch probleem en je broer hoeft daarvoor niet naar de specialist maar kan beter contact zoeken met Cochlear. Het werkt meestal zo dat Cochlear een leentoestel opstuurt en dan moet je broer in het doosje waar het leentoestel in zat, zijn Baha terug sturen. Als deze gemaakt is stuurt Cochlear de Baha weer terug naar je broer en moet hij het leentoestel weer terug sturen. Ziekenfonds betaalt over het algemeen de kosten. Hieronder de contactgegevens (staat ook op mijn nieuws-pagina)
Cochlear klantendienst in Mechelen(België) alle dagen bereikbaar van 9 tot 17 uur.
Telefoon vanuit Nederland: 00-32-15.36.28.77 of 00-32-15.36.28.11
Fax: 00-32-15.36.28.70
E-mail: customerservice@cochlear.be
U kunt er terecht met vragen en opmerkingen. Ook in geval van defect van uw BAHA sound processor dient u contact op te nemen met de klantendienst. Tot op heden kreeg u, in geval van defect, een leentoestel toegestuurd vanuit Zoetermeer. Om dezelfde snelle service te kunnen blijven garanderen hebben we een magazijn geopend in Breda. Van hieruit worden de leentoestellen verstuurd en ontvangen. Het adres van het magazijn is:
Cochlear Benelux n.v.
Postbus 7002
4800 GA Breda

HYVES-groep over en voor BAHA

13-05-2007:
Even een nieuwsberichtje van mij. Op het welbekende netwerk HYVES heb ik een groep aangemaakt bestemd voor BAHA-gebruikers of toekomstige gebruikers. Hier kunnen lotgenoten contact met elkaar zoeken en ervaringen uitwisselen. Als je nog geen lid bent van HYVES moet je je wel eerst aanmelden en daarna kan je lid worden van de BAHA-HYVES. Het aanmelden gaat heel eenvoudig en heeft verder geen verplichtingen. Ik hoop jullie te mogen ontmoeten op HYVES. Het adres van de BAHA-HYVES is: http://baha-hoortoestel.hyves.nl.
Groetjes,
Conny

14-1-2007.
Hallo Conny,
Ik ben slechthorend aan mijn linkeroor 80db en rechts 60 db. Maa ik heb ook veel last van oorsuizen. Ik heb diverse gehoortesten gehad. Bij mij is het slakkenhuis beschadigd, zegt de audioloog. Ik heb een gehoorapparaat voor mijn linkeroor waarvan ik veel last had. Het was het pijnlijke oor. Ik heb diverse keren het oorstukje na laten kijken. Blijkt dat het daarna steeds weer heel erg fluit, mijn kinderen vinden dat zeer irritant. Ik heb hem al een tijdje niet in gehad. Ik wil graag weer beter horen, maar ben bang dat ik weer een pijnlijke oor krijg enz. Rechts is mij ook een hoorapparaat geadviseerd maar dat zal moeilijk worden, want daar hoor ik alleen nog lage tonen mee en geen hoge tonen zeggen ze. Dan heeft rechts toch geen zin? mijn vraag is of ik in aanmerking kom voor de Baha?
Met Vriendelijke Groeten,
Connie Hendriks

Ik zal proberen je vraag te beantwoorden maar ik benadruk dat ik geen arts ben!
Of je in aanmerking komt voor een Baha is vooral afhankelijk van de hoeveelheid beengeleiding die je nog hebt. Het gehoorverlies waar je nu over schrijft is waarschijnlijk de luchtgeleiding. Luchtgeleiding is het geluid dat je via je oor hoort - het geluid dat je tijdens de gehoortesten via de koptelefoon te horen krijgt. Beengeleiding is het geluid wat je via de botten/schedel hoort - dit meten ze tijdens de gehoortest via een trilblokje achter je oor. Ik kan je zo dus niet zeggen of je nog voldoende beengeleiding hebt om voor een Baha in aanmerking te komen.
Mijn advies is: heb het er eens met je kno-arts of audioloog over, zij weten dit wel.
Wat een hoortoestel aan je rechteroor betreft: Het is inderdaad lastig als je geen hoge tonen meer hoort want de hoge tonen zijn nodig voor het spraakverstaan. Maar er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden met hoortoestellen dus misschien ook voor jouw soort gehoorverlies? Gewoon informeren bij je audioloog/audicien en uitproberen zou ik zeggen.
Wat het fluiten van je oorstukje betreft, moet je eens op deze website kijken:
http://www.een-andere-kijk-op-horen.nl/actueel/simonvlaar/vlaar_in_telegraaf_20050319.htm en
http://www.een-andere-kijk-op-horen.nl/actueel/simonvlaar/vlaar_verbeterd.html
Dhr. Simon Vlaar heeft een oplossing bedacht voor fluitende oorstukjes en hier zijn veel positieve ervaringen mee. Je kunt per e-mail contact met hem opnemen zijn adres is: laminations@skin.nl Als je je oorstukje naar hem toestuurt dan vermaakt hij dat gratis. (dacht ik) Ik heb van veel mensen gehoord dat zij zelfs ook nog veel beter konden horen met de oorstukjes van Simon doordat het oorstukje voor minder geluidsverlies zorgt en de geluidskwaliteit daardoor beter is. Misschien is dit een optie voor je aan een Baha begint?

16-11-2006.
Hallo Conny,
Straks moet ik naar het ziekenhuis om de Baha Divino te testen. De Baha Compact heb ik vorige maand getest en daar was ik zeer tevreden over. De operatie gaat door op 4 december a.s. onder lokale verdoving en daar ben ik een beetje bang voor. Naar ik begrepen heb wordt de Baha in Nederland volledig vergoed door de verzekering. Hier in België is het wel een stukje anders. De totaalprijs bedraagt € 4700,- waarvan het ziekenfonds € 1200,- voor zijn rekening neemt. Dus is er nog een eigen bijdrage van ongeveer een € 3500,-. Dit is wel een drempel voor veel mensen hier in België. Er zijn wel fondsen die bij gelijk welke handicap tussenkomst geven, maar bij navraag is doofheid uitgesloten. Alsof doof zijn (of slecht horen) geen handicap is. Hierdoor is er in België ook maar weinig te horen over de Baha. Niemand kon mij zijn verhaal vertellen, daarom ben ik Dan ook heel blij dat ik uw site gevonden heb.
Groetjes van Tamarah

Fijn zeg dat je 4 december geopereerd gaat worden. Dat je er tegenop ziet is heel begrijpelijk hoor. Dat doen de meeste mensen maar ze zeggen ook bijna allemaal achteraf dat het reuze meeviel.
Ik wist niet dat je in België de Baha zelf grotendeels moet betalen, dat is een hoop geld zeg. Ik kan me indenken dat dit een grote drempel is, zeker als mensen het financieel al niet zo breed hebben. Dan mogen wij in Nederland toch nog niet te veel mopperen op onze gezondheidszorg.

25-09-2006.
Mijn naam is Els Renssen geboren 16-10-1956,wonende in Kerkrade,ik ben op 12 september in Maastricht geopereerd aan de rechterkant van het hoofd voor het plaatsen van een baha. Ik heb in februari van dit jaar een virusinfectie opgelopen, dientengevolge ben ik bijna doof aan het re oor. Tot nu toe is alles prima verlopen heb alleen nog een beetje een doof gevoel op het hoofd. Pijn van de operatie is reuze meegevallen. Volgens dr. Hof zag het er allemaal heel goed uit, de hechtingen worden over twee weken verwijderd. Half november word het hoortoestel erop geklikt, kan niet wachten tot het zover is. Ik wil alle mensen die het nog moeten ondergaan geruststellen want mij is het enorm meegevallen.

Wat fijn Els dat je een Baha hebt gekregen. En nu vol spanning uitkijken naar het moment dat de Baha processor er op geklikt gaat worden en je er mee kunt gaan horen!

25-08-2006.
Onze dochter (7) heeft al bijna 4 jaar een baha en die heeft ze ook gekregen van Prof. Cremers. Het is een goede uitvinding. Ze gaan haar in oktober operen om zonder baha te laten horen en als dat niet lukt dan krijg ze een tweede. Ik kan het iedereen echt aan raden als ze zo'n apparaat nodig hebben. Er ging bij mijn dochter een nieuwe wereld open.
Groetjes Debby

Wat goed dat jullie dochter zoveel profijt van haar Baha heeft. Spannend dat ze in oktober geopereerd gaat worden. Ik hoop dat de operatie gaat lukken en ze straks zonder hulpmiddel kan horen.

22-08-2006.
Hoi allemaal,
Even een reactie op mobiel telefoneren. Ik heb er ook problemen mee, het stoort heel erg Ik zet de Baha altijd even uit. Hoe moet ik het anders doen?
Groetjes Els

Er is een zogenaamde looplus oftewel ringleidinglus te verkrijgen die je voor de mobiele telefoon kunt gebruiken. Bij de Classic en Compact moet je dan een telecoil hebben bij de Divino en Cordelle kan de lus rechtstreeks op de Baha, door de Baha op ringleidingstand te zetten. De looplus kost wel geld ik dacht rond de 100 euro. Meer informatie op de website van Oorakel

6-7-2006.
Hallo Conny,
Ik ben slechthorend aan mijn rechteroor en heb ook last van een loopoor en vaak ooronsteking nu heeft mijn kno arts voor gesteld om een BAHA te laten aanmeten en met een boutje in mijn hoofd. Nu moet je weten dat ik vrij kaal ben en waar nog haar zit scheer ik het kaal. Nu heb ik op foto's gezien dat de BAHA een stukje van het hoofd af zit en het lijk me zo op vallen die BAHA of lijkt dat maar zo en welke BAHA raad je me aan er zijn drie verschilende toch?
Mijn kno arts wil het in Oktober gaan plaatsen maar ik moest er maar eerst over na denken.
M.v.gr.Richard Ouwens. 43 jaar

Op een kaal hoofd zal de Baha best opvallen maar doet een gewoon hoorapparaat dat ook niet?? Ik denk dat je voor jezelf de keuze moet maken of je óf beter wilt kunnen horen met de Baha en dat mensen die dan zien. Óf wil je beter horen met een gewoon hoorapparaat met als gevolg continu looporen en oorontstekingen waardoor je alleen maar slechter gaat horen? Óf wil je helemaal geen hoorapparaat en slecht horen? Ikzelf vind het belangrijker om goed te kunnen horen en laat de mensen dan maar kijken....ze zijn snel uitgekeken hoor.
Over de keuze van de soort Baha...........dat is afhankelijk van de mate van gehoorverlies dat je hebt. De nieuwe Baha Divino is een digitaal toestel en schijnt het goed te doen. Maar ook de Classic en Compact zijn goede toestellen hoor. Op de Divino zitten wel meer mogelijkheden voor ringleiding en een richtmicrofoon.

PS: Zijn er mensen die de nieuwe Baha Divino dragen en willen zij hun ervaringen vertellen?

26-6-2006.
Hallo Conny,
Ik zit nu net voor het eerst op je site. Wij hebben een dochtertje met gehoorproblemen. Vandaag is besloten dat ze een Baha krijgt met een softband. Ze is tien maanden. De audioloog vertelde mij dat de verzekeringen moeilijk doen over de Baha met band. Weet jij daar iets meer over?
Alvast bedankt.
Sandra ten Thije

Ik weet niet zoveel over de vergoeding van de Softband. Tot nog toe ken ik maar 2 kindjes met een softband: Marije en haar zus. (het verhaal van Marije staat op mijn website) Ik weet dat sommige verzekeringen moeilijk doen met de vergoeding van een 2e Baha. Ik neem aan dat als er goede argumenten zijn om jullie dochtertje een Baha-softband te geven de verzekering niet moeilijk doet. Je zou je verzekering kunnen bellen om alvast inlichtingen te vragen.

6-7-2006.
Hallo Conny,
Ik weet het nog niet want de aanvraag is nu naar onze verzekering toe. Oficieel hoeven ze het niet te vergoeden. Ze hebben een regeltje vergeten in het reglement voor hulpmiddelen. Daar staat in dat een BAHA wel wordt vergoedt, omdat het operatief wordt gedaan valt dat weer onder de ziekenhuiskosten, maar bij kleine kinderen die dus het bot nog niet sterk genoeg hebben en een softband nodig hebben valt dus niet onder de ziekenhuiskosten en wordt daarom nog niet vergoedt. Ik heb van de audioloog gehoord dat Menzis via een uitspraak van de rechter het moet vergoeden. Zodra ik meer weet van onze verzekering laat ik je het weten.
Weet je ook dat zo,n BAHA softband ongeveer 3500 euro kost? Dat hoest je niet zo maar even op.
Groetjes, Sandra

18-05-2006:
Verhuisbericht van Entific:

Vorig jaar is Entific Medical Systems overgenomen door het Australische bedrijf Cochlear, dat wereldwijd marktleider is op het gebied van cochleaire implantaten.
De verkoop en service in de Benelux gebeurde tot op heden vanuit Zoetermeer voor wat betreft de BAHA-producten en vanuit Mechelen (B) voor wat betreft de cochleaire implantaten. We hebben nu besloten één sterke organisatie uit te bouwen in Mechelen, met als doel een nog betere service te kunnen aanbieden aan onze klanten. Wij willen u hierbij informeren welke praktische gevolgen dit zal hebben voor u.

Tot en met woensdag 31 mei a.s. kunt u nog terecht in Zoetermeer. Nadien wordt het kantoor gesloten.
Vanaf donderdag 1 juni 2006 staat onze klantendienst in Mechelen te uwer beschikking, alle dagen van 9 tot 17 uur.

Contactgegevens

  • Telefoon vanuit Nederland: 00-32-15.36.28.77
  • Fax: 00-32-15.36.28.70
  • E-mail: customerservice@cochlear.be
U kunt er terecht met vragen en opmerkingen. Ook in geval van defect van uw BAHA sound processor dient u contact op te nemen met de klantendienst.
Tot op heden kreeg u, in geval van defect, een leentoestel toegestuurd vanuit Zoetermeer.
Om dezelfde snelle service te kunnen blijven garanderen hebben we een magazijn geopend in Breda.
Van hieruit worden de leentoestellen verstuurd en ontvangen.
Het adres van het magazijn is:

Cochlear Benelux n.v.
Postbus 7002
4800 GA Breda

15-5-2006.
Hoy Conny,
Met enorm veel bewondering en respect las ik je levensverhaal. Mijn compliment voor je doorzettingsvermogen om met je handicap er alles nog uit te halen wat erin zit. Je biedt wenkende perspectieven voor je lotgenoten.
Met vriendelijke groet,
Rein Bakhoven.

Bedankt Rein voor dit compliment.

(Rein zijn ervaring met de BAHA Cordelle is te lezen op de verhalen pagina.)

19-2-2006.
Hallo Conny,
Wat leuk om de reacties op je site te lezen. Drie weken geleden ben ik geopereerd om de hoorschroef te plaatsen. Ik ben vijf jaar geleden geopereerd aan een brughoek- tumor, waardoor ik eenzijdig doof geworden ben. In september hoorde ik toevallig van het bestaan van een baha en ben toen zelf er achteraan gegaan om een verwijs-brief te krijgen voor dr.Bouland, een kno-arts in Sliedrecht die veel ervaring heeft met het plaatsen van een baha. De arts waar ik destijds onder behandeling was heeft me nooit iets verteld over de baha. Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn als het apparaatje geplaatst zal worden.
Hartelijke groeten,
Bep Schaddelee

Wat fijn dat je de Baha gaat krijgen....ik hoop van harte dat je met de Baha weer beter kan gaan horen. Ja stom hé dat er zo weinig bekendheid is over de Baha en je er zelf achter moet komen en achteraan moet gaan. De KNO-artsen moeten in principe toch wel op de hoogte zijn van het bestaan van de Baha en de mogelijkheden ervan, zou ik zo denken?! Waar ik heel benieuwd naar ben.........krijg je de Baha helemaal vergoedt van het ziekenfonds? Bij eenzijdige doofheid doen ze vaak heel moeilijk. Meestal krijg je pas een hoortoestel vergoedt als het verlies aan je beste oor meer dan 35db is. Maar ze maken dus ook uitzonderingen en ik hoop dat dit bij jou het geval is. Ik ben ook benieuwd hoe het je zal bevallen straks hoor........ik geloof niet dat ik mensen ken die eenzijdig doof zijn en een Baha hebben. Bijna alle mensen waar ik reacties van krijg zitten met hetzelfde probleem als ik had....chronische middenoorontstekingen. Vandaar dat ik heel benieuwd naar jouw ervaringen ben.

23-2-2006: reactie van Bep:
Volgens mijn kno-arts krijg ik de baha waarschijnlijk helemaal vergoed, terwijl mijn gehoor aan de goede kant nog helemaal goed is. Waarom dan bij de een wel en de ander niet zal ik de volgende keer eens aan hem vragen. Nog ca. 4 weken wachten voor ik de baha krijg, de hechtingen zijn er uit en alles zag er prima uit. Ik ben benieuwd!!!

13-2-2006.
Hallo Conny
Ik ben Wim Bruggeman ik heb een vraag over BAHA, het gaat om mijn zoon hij heeft het syndroom van down. Heeft last van chronische oor ontsteking waardoor een gewoon gehoorapparaat heel slecht is dus wil men een BAHA plaatsen is er iets bekend over mensen met een verstandelijke handicap met een BAHA?
Vriendelijke Groet Wim Bruggeman.

Ik weet eerlijk gezegd ook heel weinig over de Baha en verstandelijke handicap. Er is ook niets over te vinden op internet hé.
Ik heb zelf ook een verstandelijke gehandicapte broer en bij hem op de woongroep woont ook een jongen die een Baha draagt, dat gaat hartstikke goed. Ik heb in het ziekenhuis ook een paar keer verstandelijk gehandicapte mensen/kinderen met een Baha gezien. Ook kinderen met het Syndroom van Down. Ik maak daaruit op dat het wel goed te doen is. Echt weten doe ik het dus niet. Ik zal eens proberen of ik ergens informatie kan achterhalen.

15-2-2006:
Van mijn KNO-arts en contactpersoon van Entific heb ik de volgende informatie gekregen:
KNO-arts:
Tegenwoordig worden ook bij mensen met Down syndroom wel BAHA’s geplaatst, mits een goede hygiëne van de schroef gewaarborgd is door goede ondersteuning van de omgeving. Ik heb persoonlijk goede ervaringen, maar ook in Nijmegen doen ze dit nu geregeld met goede resultaten.

Entific:
Er is inderdaad weinig te vinden over Baha bij verstandelijk gehandicapten. Een voorwaarde om met Baha te beginnen is namelijk dat de gebruiker zelf goed zorg kan dragen voor de hygiëne van het implantaat. Deze voorwaarde is in het verleden vooral gehanteerd om op deze manier huidproblemen en mogelijk implantaatverlies bij deze groep mensen te voorkomen.
Omdat er de afgelopen jaren veel ervaring is opgedaan met Baha, zijn ook de indicaties uitgebreid. Omdat een aantal verstandelijk gehandicapten vaak ook middenoorproblemen heeft, zijn er de laatste tijd meer mensen met deze indicatie geholpen met een Baha. De resultaten zijn op dit moment zeer positief. Een goede begeleiding van ouders of verzorgers is daarbij wel van groot belang, zeker ook voor de zorg van de eerdergenoemde hygiëne rondom het implantaat en abutment. Vooral in Nijmegen wordt hieraan gewerkt en worden de resultaten opgevolgd. Ik verwacht dat deze resultaten in de toekomst zeker worden gepresenteerd.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Mochten er lezers zijn die ervaringen hebben met de Baha bij verstandelijk gehandicapten, dan hoor ik dat graag!

4-1-2006
HALLO CONNY,
Ik ben Karin Hoogma en heb een vraag over de baha. Mijn dochter Nina(13 jaar) heeft nu ongeveer 4 jaar geleden een baha gekregen. Ze is hier erg blij mee, maar de laatste tijd bij koud en winderig weer of als ze op de fiets zit doet de baha raar. Ze baalt hier enorm van en wilt dan niet meer verder fietsen. Heb je een idee wat dit is? Heb je dit al vaker gehoord? Of zou de baha gewoon eens schoongemaakt moeten worden? Graag antwoord!
met vriendelijke groet,
Karin Hoogma

De klachten die Nina heeft met haar Baha komen mij wel bekend voor. Het kan aan de batterijen liggen. Warmte en kou hebben namelijk invloed op de werking van de batterijen. Ze gaan dan soms stotteren of zijn sneller leeg. Wind is trouwens toch al heel vervelend om in een hoorapparaat te horen en vooral Baha-dragers klagen daar erg over. Maar Nina heeft er blijkbaar nooit zoveel last van gehad als zij er nu pas over begint te klagen? Entific heeft trouwens een 'windbandje' om over de microfoon van de Baha te plaatsen. Daarvoor kan je contact met Entific opnemen en dan sturen ze dat toe. Wat ik gehoord heb is het een simpel bandje met van dat foamspul (ik weet zo snel geen betere benaming ervoor)
Als de Baha in de afgelopen 4 jaar nog nooit nagekeken of schoongemaakt is, dan is dat ook geen slecht idee om eens te laten doen hoor. Je weet maar nooit..........wij weten niet wat Nina hoort natuurlijk.
Ik hoop jullie met mijn antwoord een beetje verder geholpen te hebben.

24-11-2005.
Op deze 24e november wil ik even heet van de naald vertellen, dat ik sinds half twee vanmiddag in het verrijkende, maar zo in het begin nog wel vermoeiende bezit ben van de BAHA Compact. Het is maar een klein apparaatje, makkelijk op de schroef te klikken, tekst en uitleg zijn duidelijk verschaft en voorlichting over onderhoud en verzekering van het toestel is ook goed gegeven. Staat ook allemaal in de bijgevoegde papieren, dus alles is prima geregeld.
In de auto uit Leeuwarden op weg terug naar huis heb ik genóten van de CD die Hans draaide op normaal volume. Het is niet te geloven, wat je meemaakt, als de muziek zomaar huppekee je voorheen dove oor indanst. Het lijkt wel of de linkerkant van mijn hoofd nu ook echt begint te leven. En de Tinnitus rechts wordt al enigszins weggedrukt, nu ik links hoor. Ik bid, dat het zo mag blijven, of liever nog dat het helemaal verdwijnt, maar zoals het nu is ben ik al heel blij.
Ik heb de schroefoperatie dan als niet zo prettig ervaren, nu ik mijn apparaatje heb, is echt alle "leed" geleden! Het is het allemaal waard geweest voor deze keer. Een tweede keer zo'n ingreep op die manier in het MCL, daar blijf ik bij, zou ik niet overwegen, maar dat is puur mijn persoonlijke mening en ervaring. Over een maand wil dr. van den Berge mij met BAHA in Dokkum op het spreekuur zien, dus dan kan hij ook zien ( en van mij nog eens horen ) hoe mooi het eindresultaat van zijn werk er uitziet en hoe blij hij mij gemaakt heeft.
Jan, onze jongste zoon, speelde net op zijn spinet en neem me niet kwalijk, ik zat gewoon te janken, zó mooi is het voor mij om ons kind niet alleen te zien spelen, maar om hem ook zo te horen en daardoor te voelen spelen. De BAHA Compact maakt mij een completer mens. Ik ben gelukkig.
Hans en alle kinderen zijn ook erg geïnteresseerd en blij voor mij en behoorlijk onder de indruk van zoveel technisch vernuft. Het Frankenstein idee ebt nog wel weg bij de kinderen! Morgen ga ik op een voorraad batterijtjes voor mijn apparaatje uit. Dat is een feestelijke en bijzondere boodschap om te doen!
Jeanneke Ba(ha)rnas.

Wat een leuk, mooi, ontroerend en positief verhaal zeg! Wat zo'n klein apparaatje toch voor invloed op een mensenleven kan hebben hé..... lang leve de techniek!! Echt mooi dat je nu ook weer van de muziek kan genieten. Heel veel plezier met je nieuwe geluid, geniet er van! (Jeannekes verhaal is op mijn verhalen pagina te lezen)

17-11-2005.
Onderstaand berichtje komt uit mijn gastenboek:

Hallo Conny,
De reden dat ik op je site bent terecht gekomen is dit, ik ben 46 jaar en we hebben een zoon van 14 jaar, tijdens de zwangerschap van mijn zoon werd ik in de 6e maand plotseling doof aan mijn linker oor, met alle gevolgen van dien. Misselijk en duizeligheid, was verschrikkelijk en belandde uiteindelijk in het ziekenhuis, daar meteen aan het infuus etc. De neuroloog dacht dat er wat in mijn hoofd aan de hand was(tumor??) gelukkig was dit niet het geval, maar waar mijn plotselinge doofheid dan wel vandaan kwam?????? niemand die dat mij ooit heeft kunen vertellen. Bij de KNO-arts verschillende testen gehad, ik praat nu over 10 jaar geleden, mijn gehoor is nog steeds weg. Via een tijdschrift zag ik een artikel over BAHA(1jr. geleden) maar ik heb de moed niet om kontakt op te nemen met hem, bang dat het niet geschikt is voor mij, KNO-arts JP. Bouland voert deze ingreep ook uit.
Gr. Dea

Tjee dat is ook wat dat je tijdens je zwangerschap doof geworden bent. Ik heb hier wel vaker van gehoord, volgens mij op het SH-forum. Wat de BAHA betreft: er zijn inderdaad goede resultaten met een BAHA bij eenzijdige doofheid. Alleen wordt dit nog niet altijd vergoedt door de zorgverzekeraar omdat je voor vergoeding van een hoortoestel 35db verlies aan je BESTE oor moet hebben. Maar er worden ook uitzonderingen gemaakt op deze regel. Ik zou het als ik jou was gewoon eens met je KNO-arts over hebben. "Wie niet waagt, wie niet wint"

1-10-2005.
Dag Conny en andere bezoeker van jouw site,
Een paar dagen geleden werd in het AMC bij mij een BAHA implantaat aangebracht. De plaats waar het implantaat is niet zoals vooraf is afgesproken. Het zou achter het oor worden geplaatst. Toen ik uit de narcose kwam ontdekte ik dat dat niet zo was..Het zit ergens halverwege mijn hoofd, ruim boven het oor! Volgens de KNO arts is het echter niet mogelijk om het implantaat achter het oor te plaatsen...Ik ben zeer geschokt, boos en teleurgesteld..!
Inmiddels heb ik o.a. contact gezocht met Entific. Het blijkt dat de BAHA zonder problemen achter het oor geplaatst kan worden.
Ik heb lang over het besluit nagedacht om een BAHA te laten plaatsen. De redelijk discrete plaats (achter het oor) was een belangrijk argument om de knoop door te hakken. Nooit is er gesproken over een mogelijke andere plaats. Zelfs niet toen ik vooraf een gesprek had over hoe de operatie zou verlopen. Ik kreeg zelfs de folders mee naar huis waar de foto's duidelijk genoeg waren...
Ik heb direct een onderhoud gevraagd met de arts die mij heeft geopereerd en hierin aangegeven dat ik hier absoluut niet voor gekozen heb en dat ik wil dat de schroef verwijderd wordt en achter het oor wordt geplaatst.
Hij gaf toe dat het wel wat aan de hoge kant zit, maar dat het nooit achter het oor geïmplanteerd kan worden. Er loopt daar een belangrijk bloedvat.... We hebben nu afgesproken dat omdat de wond moet genezen en er daarom niets gedaan kan worden over 2 weken verder bespreken wat de mogelijkheden zijn. Uitermate frustrerend.
Je begrijpt dat mijn verwachtingen aanzienlijk anders waren dan de situatie waar ik nu mee te maken heb!
Ik ben benieuwd naar reacties en ervaringen van mensen waarbij het implantaat wel achter het oor is geplaatst.
Je mag mijn ervaringen uiteraard op je site plaatsen, Conny.
groeten,
Koos Stelling

Nou dit is inderdaad een idioot hoge plaats voor de BAHA! Dit heb ik ook nog nooit gehoord, ben benieuwd of er mensen zijn met dezelfde ervaring?!

1-10-2005.
Beste Conny,
Wij hebben een dochter van 13 die ook al jaren met gehoorproblemen kampt. Ze is hier inmiddels al enkele malen aan geopereerd.
Hier hebben jullie een gezamelijk iets in namelijk dat de operaties zijn uitgevoerd door Dr. Holm te Groningen (werkt nu niet meer in het AZG, wat nu UMCG heet), waar ik een kleine 20km vanaf woon.
Het gehoor is sinds de operaties wel beter geworden maar ze heeft nog te veel gehoor verlies.
Gisteren bij de zoveelste controle kwam Dr. R Free met de BAHA op de proppen en kregen we een foldertje mee. De info was niet echt optimaal voor kinderen maar er stond een website van entific op, maar die is weer alleen in het Engels, dus ik Entific gebeld en er is voor de wat kleinere kinderen een CD met uitleg over de BAHA (die met schroef in het hoofd wordt geplaatst), welke Entific gelijk opstuurde en wij vandaag ook al ontvingen (misschien is dit een aanvulling voor op je site???)
Bij het zoeken op het net kom je al direct jou site en die van Theo Leenders-Jongenelen tegen, dus hebben we genoeg te bekijken. Wat ons het meest opvalt over de info over een BAHA is dat er alleen de diameter van de schroef genoemd wordt, nl 3-4 mm, maar geen afmetingen van de sound processor. We zullen samen met Sabine jou site en die van Theo eens rustig doornemen.
Namens ons heel veel sterke in je strijd en vriendelijke groeten,
Petra, Rob en Sabine Manenschijn

Bedankt voor de tip over de CD! Wat de afmeting van de Sound Processor betreft.....Ik had zelf een Baha kast model. Die is heel anders en groter dan de Baha Compact of Classic. Tja hoe groot zou die zijn qua afmeting? Net zoiets als zo'n rechthoekige batterij; 3 cm hoog, 2 cm breed en 1 a 1.5 cm dik ongeveer, denk ik.

NB: Ik heb nog eens even op de website van Entific gesnuffeld en kwam daar de afmetingen tegen:
BAHA CLASSIC 300: 34 x 22 x 10mm
BAHA COMPACT: 30 x 17 x 10mm
BAHA DIVINO: 20 x 20 x 11mm
De DIVINO de nieuwste uitvoering van de BAHA, een digitale versie maar ik weet niet of hij in Nederland al op de markt is?

14-9-2005.
Hallo Conny,
Ik overweeg ook een BAHA toestel te laten zetten voor beide oren. Nu vroeg ik mij af of je wel goed kunt slapen met zo'n schroef in je hoofd. Wat is jouw ervaring hiermee?
Met vr. groet,
M. Soekhoe

Met de Baha-schroef kun je prima slapen hoor. De eerste tijd na de operatie is het natuurlijk wel gevoelig maar daarna heb je er geen last meer van. Tijdens de operatie halen ze een klein beetje bot weg waardoor er een soort kuiltje ontstaat en daar komt de schroef dan te zitten. Het is dus niet zo dat de schroef een eind buiten de schedel uitsteekt of zo.

2-7-2005.
Ik heb met veel interesse naar jouw pagina gekeken en vooral de ervaring van veel personen die de baha al heeft. Voor dat ik de beslissing nam was ik nieuwsgierig naar de ervaring van andere,die was redelijk positief. Per 1 sept. gaat het gebeuren daarna 3mnd wachten. Ik draag al jaren (30) een hoorapparaat dit is voor mij nieuw. Mijn ene oor is totaal dicht door een soort ecxeem waar ik niet van af kom en kan daar geen apparaat dragen. De baha is voor mij een oplossing dank zij deze pagina weet ik wat ik kan verwachten. Bedankt en ga zo door. Groeten, M Schouten

Bedankt voor uw reactie. Ik vind het fijn dat u iets aan mijn website hebt gehad i.v.m. het nemen van de beslissing tot een BAHA. Ik wens u alvast veel succes toe voor 1 sept en ik hoop dat u straks met tevredenheid op de beslissing terug kan kijken.

8-6-2005.
Hallo Conny,
Ik heb je web-site gelezen en zag dat er veel vragen zijn rondom de vergoeding van de BAHA. Om kort te zijn. Ik ben vorige maand bij dkt. Mateijsen geweest in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voor het evt. plaatsen van een BAHA. Ik ben nl. 12 jaar geleden geopereerd aan een brughoektumor en ben dus eenzijdig doof. Dit ervaar ik dagelijks als een strijd. De arts reageerde nogal afwijzend en was van mening dat ik er niets aan zou hebben. Vreemd als je jouw verhalen leest en wat ik inmiddels heb gelezen op internet.Volgende week krijg ik een gehooronderzoek en de volgende dag zie ik de arts weer voor de uitslag. Hij zei dat als ik een BAHA geplaatst zou krijgen, ik deze zelf moest betalen??!! omdat de verzekeraar (VGZ) zal reageren: mevrouw, u heeft nog een oor waar u wel goed mee kunt horen. Op jouw site lees ik het artikel over de vergoeding ivm wettelijke bruikleen. Kun jij mij vertellen of ik hiervoor in aanmerking kom?
bij voorbaat dank en groeten,
Tineke Ritsema

De wettelijke regeling voor vergoeding van een hoortoestel is zo dat je aan je beste oor een verlies van 35db moet hebben om voor vergoeding in aanmerking te komen.Dus helaas als je aan 1 oor doof bent en het andere oor is nog 100% dan heb je inderdaad geen recht op vergoeding. Maaaaaaaaar..........er worden ook uitzonderingen gemaakt, hoe dat precies zit weet ik niet.
Wat betreft de BAHA weet ik dat er sinds 01-01-2005 ook veranderingen zijn in de vergoeding. Ik heb op internet het een en ander opgezocht en op mijn pagina 'Verzekering en Vergoeding' geplaatst. Daar kan iedereen zelf de nieuwe regels omtrent de vergoeding lezen.

18-4-2005.
Hallo Conny,
Ik ben allerlei informatie aan het verzamelen over BAHA. Ik ben afgelopen week (woensdagmiddag) naar Nijmegen geweest naar het Radboutziekenhuis naar dokter Mylanus. Ik heb al erg lang oorklachten. Ik ben intussen al een paar keer geopereerd en ik loop in Doetinchem bij de KNO arts de deur plat. Ik ben zo goed in orde maar even later komt er zo een ontsteking opzetten waar dan weer antibiotica voor nodig is. Ik ben 5 oktober 2004 voor het laatst geopereerd in Doetinchem aan het mastoïd er is een buisje geplaatst en de keelamandelen zijn verwijderd. Dit moest een oplossing zijn. Helaas niet! Het horen gaat heel langzaam achteruit. Links ben ik dus ook geopereerd aan het mastroïd. De eerste keer aan mijn rechteroor kon ik de KNO arts wel zoenen want ik hoorde direct veel beter. Na de operaties die volgenden helaas niet meer. Afgelopen week stelde dokter Mylanus dan ook een BAHA toestel voor. Ik las op uw site een verhaal waarbij ik kippenvel kreeg, en wat ik herkende. Hij zette mij ook even een toestel op mijn oor. Plotseling besefte ik hoe weinig ik eigenlijk maar meer hoor. Het is inderdaad nu afwachten of ik er wel een krijg vanwege de kosten en het nog net te goed horen met mijn rechter oor. Maar wat een uitkomst zeg!! Ineens hoorde ik heel goed en de brom in mijn linker oor was weg! Ik kon het haast niet geloven!
Ik ben 35 jaar oud en heb twee kinderen die helaas ook beide veel last van oorontstekingen hebben. Ik ben werkzaam als medisch secretaresse en kan al heel moeizaam de vergaderingen volgen als ik dus moet notuleren.
Aan u heb ik een vraag:
Is uw boek ook in de bibliotheek verkrijgbaar? Ik wil deze namelijk erg graag gaan lezen. Ik ken maar weinig mensen met hoorproblemen, en als ze hoorproblemen hebben dan is dit vaak door ouderdom.
Groeten Marga Hermans

Wat een herkenbaar verhaal weer zeg! Je zult op mijn website al wel gezien hebben dat er dus heel veel mensen met gehoorproblemen zijn.
Er zijn op internet ook verschillende forums voor slechthorenden. Deze forums werken via Yahoo. Je moet je eerst aanmelden als lid en daarna krijg je berichten automatisch als e-mail binnen.
Hier enkele adressen:
NVVS:http://www.nvvs.nl/interactief/forum.htm
De stichting plotsdoven: http://www.stichtingplotsdoven.nl/
(rechts van de pagina op de knop "interactief" klikken en kiezen voor "mailinglijst")
Slechthorend-plus: http://www.slechthorend-plus.nl/forums/index.html

Wat je vraag over mijn boek betreft: Het is inderdaad in een aantal bibliotheken verkrijgbaar maar helaas weet ik zelf niet in welke. Er zijn vorig jaar door NBD/Biblion 50 boeken besteld en deze waren dus bestemd voor bibliotheken door heel Nederland. Jammer genoeg kreeg ik geen bericht naar welke bibliotheken. Je zou het dus bij de bieb bij jou in de buurt na moeten vragen of zij het in hun collectie hebben.

naar volgende pagina voor meer reacties.

Iets over mezelf. | Wat is een BAHA. | De Operatie. | Eindelijk Zover. | BAHA bij Kinderen. | Nieuws. | 
Verhalen van andere BAHA gebruikers. | Verzekering en Vergoeding. |  Links. |