BAHA
~~~~ Wat is een BAHA ? ~~~~

BAHA.

BAHA betekent Bone Anchored Hearing Aid wat in het nederlands betekent: Botverankerd Hoortoestel.
De BAHA kan een oplossing zijn voor

De BAHA wordt uitsluitend aangemeten als het dragen van een gewoon hoortoestel niet mogelijk is.
de aanmeting gebeurd in Nederland in de Academische Ziekenhuizen van Rotterdam, Leiden, Maastricht, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Amsterdam uitgezonderd het VU Ziekenhuis in Amsterdam.

baha

Hoe werkt de BAHA ?

De BAHA werkt dus d.m.v beengeleiding. Om de BAHA aan te meten is een operatie nodig.
Er wordt namelijk eerst operatief een kleine titanium schroef (fixture)(zie foto onder) in het bot achter het oor, het rotsbeen geplaatst.
Hierop komt een opbouw (abutment)(zie foto) waarop later als de schroef goed vast gegroeid is in het bot, de BAHA op vastgeklikt kan worden.
Het duurt zo'n 6 tot 8 weken voor de schroef stevig vast gegroeid is in het bot en de BAHA aangemeten kan worden. Voor de schroef wordt titanium gebruikt, omdat dat materiaal door het botweefsel niet wordt afgestoten.
De BAHA werkt in principe hetzelfde als een gewoon hoortoestel. Verschil is dat bij een gewoon hoortoestel het geluid via de normale weg......gehoorgang..... trommelvlies......gehoorketen...op het slakkehuis overgebracht wordt. Bij de BAHA wordt het geluid in trillingen omgezet en via de schroef.....schedel....op het slakkehuis overgebracht zonder dat het middenoor hierbij betrokken wordt.
Omdat de BAHA via de beengeleiding werkt is het belangrijk dat het binnenoor nog redelijk functioneert. Drempels voor de gewone BAHA (Classic of Compact) zijn een gemiddelde beengeleidingsdrempel beter dan 45dB en voor de BAHA Cordelle drempels tot ongeveer 65dB (gemeten bij 500, 1000, 2000 Herz).
Kinderen moeten tenminste 5 jaar oud zijn omdat eerst het bot voldoende aangegroeid (verbeend) moet zijn.
De schroef wordt meestal aan de kant met de beste beengeleiding geïmplanteerd. Er zijn op het moment ook ziekenhuizen die twee BAHA's aanmeten,dus achter beide oren wordt dan een schroef geplaatst. Het Academisch Ziekenhuis in Nijmegen loopt hiermee voorop en ook in Groningen wordt dit gedaan na toestemming van de verzekering. Probleem is dat de meeste zorgverzekeraars een tweede BAHA niet vergoeden. Een BAHA kost toch al snel tussen de 1300 en 2500 euro.


plaats van de schroef en abutment


1=schroef (fixture) 2=opbouw (abutment)
3= BAHA-processor

Zo ziet het eruit

1= BAHA-processor 2=opbouw 3=schroef

Voordelen.

Als voordelen van het dragen van een BAHA komen naar voren:

Nadelen.

Folders

Entific heeft een aantal informatiefolders uitgegeven.
Onderstaande (en meerdere folders) zijn ook te vinden op de website van
Entific
Dit zijn allen PDF-bestanden. Klik hier onder op de naam van de folder om deze te lezen.

Terug naar boven

Iets over mezelf. | De Operatie. | Eindelijk Zover. | BAHA bij Kinderen. | Nieuws. | Reacties. | 
Verhalen van andere BAHA gebruikers. | Verzekering en Vergoeding. |  Links. |