BAHA
~~~~ De Operatie. ~~~~

De Opname.

De ziekenhuis opname voor het inbrengen van de hoorschroef is in de meeste ziekenhuizen 3 dagen.
De 1e dag krijg je allerlei onderzoeken zoals, bloedafname, eventueel foto's en ECG, gehoortest. De arts en anesthesist komen op deze dag ook vaak langs om alles nog eens door te spreken.
De 2e dag is de dag van de operatie en de 3e dag mag je meestal weer naar huis.
de operatie kan onder algehele narcose en onder plaatselijke verdoving gebeuren. De operatie duurt 60 tot 90 minuten. Het is een vrij eenvoudige ingreep maar natuurlijk heeft iedere operatie zijn risico's.
In sommige ziekenhuizen wordt de operatie tegenwoordig in een dagopname uitgevoerd, ik weet alleen niet precies in welke ziekenhuizen.
(Op mijn verhalen pagina zijn verslagen te lezen van mensen die onder plaatselijke verdoving geopereerd zijn.)

De Operatie.

(28-3-2011: Dit is mijn persoonlijke verhaal en in de tijd dat ik werd geopereerd gebeurde dit nog met een 3-daagse opname. Nu in 2011 gebeurd de implantatie in de meeste gevallen in een dagopname onder plaatselijke verdoving. Soms nog wel onder narcose maar dan ook vaak met dagopname of hooguit 1 overnachting.)

Tijdens de operatie wordt er een lapje huid van ongeveer de grootte van een stuiver achter je oor weggehaald. Hiervoor moeten wel de haren op deze plek weggeschoren worden. Bij mij is dit d.m.v een U-vormige snee gedaan maar dit is verschillend per arts. Er zijn ook artsen die een rechte snee maken.
In het midden van deze plek komt de schroef. Daarvoor wordt er eerst een gaatje in het bot geboord, hierin wordt schroefdraad aangebracht en dan komt de schroef erin. Op de schroef wordt de opbouw aangebracht.
Het lapje huid wordt eerst heel dun gemaakt zodat er geen haren meer op kunnen groeien, dit i.v.m de hygiëne en daarbij ook irritaties tegen te gaan.
Als dit gebeurd is wordt het huidlapje weer terug geplaatst. Het is belangrijk dat de huid zo dun mogelijk wordt gemaakt om de nadelen van irritatie en huidverdikking rond de schroef te voorkomen.
Ter bescherming komt er een soort dop op de plaats waar de schroef aangebracht is. deze dop noemt men de "healing cap".
Als dit alles gebeurd is, is de operatie ten einde en wordt er nog een drukverband aangebracht. Het drukverband mag er de volgende dag alweer af.
Na 10 dagen is de nacontrole en wordt zowel de beschermdop als de hechtingen verwijdert. Hierna is er nog een periode nodig van 6 tot 8 weken waarin de schroef goed stevig vast kan groeien in het bot.Als dit het geval is kan de BAHA erop geplaatst worden.
De ingreep is niet echt vervelend of pijnlijk. Je voelt wel dat men aan je hoofd bezig is geweest vooral de dag van de operatie. Maar de 2e dag is de pijn al een heel stuk minder.Wel had ik een slapend, tintelend gevoel in mijn hoofd aan de kant waar de schroef geplaatst was.Dit gevoel is pas na een aantal weken minder geworden.
Mocht je een volledige narcose hebben gehad dan kan je last hebben van de normale nawerkingen zoals: misselijkheid en sufheid.

operatiefoto

Foto1: De avond na de operatie, alweer vrolijk in bed met de "tulband" om.
Foto2: 5 dagen na de operatie, hier is de beschermdop op de schroef goed te zien.
Foto3: 14 dagen na de operatie. De beschermdop en hechtingen zijn eruit en nu zie je de schroef goed zitten.

De Verzorging.

Een goede hygiëne is heel belangrijk. Er mag geen viezigheid of korstjes rondom de opbouw/schroef achter blijven omdat de kans op irritaties of ontstekingen dan groot is.
Het schoonmaken is heel eenvoudig d.m.v een wattenstokje of zachte tandenborstel ga je langs de randen van de opbouw om vuilophopingen te voorkomen. In het begin zal je dit door iemand anders moeten laten doen maar na wat oefening wordt het een handigheid en kan je het zelf ook.
Ondanks een goede verzorging kan het nog gebeuren dat de huid rondom de schroef geïrriteerd raakt of zelfs wat ontstoken. Irritaties van de huid rond de schroef kunnen ook ontstaan door een te dikke huid of een loszittende schroef. een loszittende schroef geeft meestal ook een vervormd geluid. Daarom is regelmatige poliklinische controle ook noodzakelijk. Meestal moet je 1x in het half jaar op controle bij de KNO-arts om alles na te laten zien.
Je kunt overigens gewoon je haren wassen of zwemmen met de schroef. Je moet natuurlijk wel de BAHA afdoen want die is net zoals een gewoon hoortoestel niet waterbestendig.
Het is ook belangrijk om na het haren wassen de opbouw goed na te spoelen met warm water zodat er geen zeepresten achter blijven.

schoonmaken

Terug naar boven

Iets over mezelf. | Wat is een BAHA. | Eindelijk Zover. | BAHA bij Kinderen. | Nieuws. | Reacties. | 
Verhalen van andere BAHA gebruikers. | Verzekering en Vergoeding. |  Links. |