Revalidatie
1e en 2e dag

12 december 2003 werd mijn CI aangesloten en 17 en 18 december had ik, samen met mijn vriendin/co-therapeut An mijn eerste revalidatiedagen. De revalidatie wordt in Groningen gegeven, in een speciaal daarvoor ingericht revalidatiehuis.
Normaal verblijf je hier samen met een andere "CI-kanditaat" en zijn/haar co-therapeut (revalidatiepartner). In mijn geval was ik de enige CI-revalidant. Aan de ene kant jammer, omdat ik daardoor geen ervaringen kon delen met iemand die even ver als mij in het traject is. Aan de andere kant fijn, omdat ik nog lang niet hersteld ben van de ingrijpende operatie. Nu konden we rustig aan oefenen en had ik tussendoor gelegenheid om te rusten.
Ik ben nog erg snel moe door het herstel van de operatie, geen evenwicht, dubbelzien en het harde oorsuizen. Het opnieuw geluid horen en het leren horen is bovendien ook erg vermoeiend, dat was dus dubbelop.
Nu iets over de revalidatie:


Conny met CI


Woensdag 17 december 2003 (1e revalidatiedag)
Vanochtend om 05.00u al opstaan (vroeg L) Om 06.00u kwam de taxi voorrijden en vertrokken we voor de lange reis naar Groningen. Gelukkig waren we alle files mooi voor en hadden we een voorspoedige reis. Rond 09.15u arriveerde we bij het AZG waar ik om 10.00u een afspraak had voor de 2e afregeling/fitting van mijn CI.
Eerst hebben we een ontbijtje genomen, daar waren we na een reis van ruim 3 uur wel aan toe!

De 2e afregeling/fitting werd door Dhr.Tinbergen gedaan. Het ging hetzelfde als met de aansluiting. Eerst gingen we alle elektroden af, daarna moest ik weer aangeven wanneer het geluid prettig was en ……een nieuw programma was geboren in mijn CI J
Bij programma 2 zijn de hoge tonen iets naar beneden gehaald en de lage tonen wat omhoog. Ik had namelijk aangegeven dat ik moeite had met mannenstemmen.
Het programma wat vrijdag (12-12) in mijn CI geplaatst is, zit er ook nog steeds in. Mocht ik programma 2 niet zo fijn vinden kon ik terug switchen naar programma 1.


Het Revalidatie (CINN) huis

Na de afregeling bracht de taxi ons naar het revalidatiehuis. Hier werden we al opgewacht door Aline, de logopediste.
Na een kop thee/koffie met een praatje mocht ik eerst een poosje op bed gaan liggen. De reis en afregeling in het AZG hadden mij erg vermoeid.

Na een goed uur geslapen te hebben en een heerlijke lunch, kwam Aline ons halen voor de 1e oefensessie.
Oefening1:
Aline begon met het oplezen van zinnen. Daarbij mocht ik eerst meelezen en kijken. Nadat ze 4 zinnen gedaan had mocht ik niet kijken. Alleen meelezen en aangeven welke zin zij opgelezen had. Daarna kwamen er 4 zinnen bij en zei ze 8 zinnen door elkaar op. An mocht ook zinnen voorlezen. Het ging allemaal goed. Ik vond het best makkelijk. Op het laatst moest ik kiezen uit 16 zinnen toen werd het moeilijker. Soms moest ik een keertje om herhaling vragen maar niet zo vaak. Het ging er overigens niet om of ik heel de zin verstaan had. Het belangrijkste was dat ik wist welke zin. Deze oefening was voor de identificatie van de zinslengte. Aline vertelde dat veel mensen toch veel moeite met deze oefening hebben. Ook al hebben ze de zinnen al 4 of 5 keer gehoord. Ze vond dus dat ik het erg goed deed.

Oefening 2: Namen herkennen. Ik moest de namen van mijn broers, zussen of vrienden opgeven. Aline schreef deze op. Eerst mocht ik weer kijken en meelezen. Daarna alleen luisteren en zeggen welke naam ze gezegd had. Dit ging ook goed, alleen verschil tussen An en Jan is moeilijk. En Elly was moeilijk omdat ik alleen de ie(y) maar hoor. De namen Brigitte en Yvonne waren ook moeilijk te verstaan. Vooral Brigitte, dan hoor ik alleen ie-ie.
Oefening 3: Een langer verhaal voorlezen. Eerst weer meelezen en kijken. Daarna alleen luisteren. An moest voorlezen en midden in de zin stoppen en ik moest dan zeggen waar ze gebleven was. Dit ging helemaal goed. Daarna las Aline regel voor regel voor en moest ik herhalen wat zij gezegd had.
Het ging heel goed maar ondanks dat voelde ik dat ik ging huilen en dat zei ik ook. "Ik ga huilen en weet niet waarom". Achteraf kwam het door de vermoeidheid.
We hadden ½ uurtje geoefend maar ik was al zo moe, wilde het alleen niet toegeven. Mijn achterhoofd deed pijn, mijn oog zwiepte heel erg en het oorsuizen was ook veel harder geworden. Toen ik omhoog kwam van mijn stoel kon ik mezelf niet staande houden, ik viel zo om. Ook bij An aan de arm ging het moeizaam. De moeheid heeft ook meteen zijn weerslag op mijn evenwicht. L

Na bijna 1 ½ uur rust vroeg Aline of ik verder kon……dat dacht ik wel. Ik kom om te revalideren dus moet ik dat ook wel doen, was mijn instelling.
Dus begonnen we vol goede moed aan de 2e oefensessie van die dag.
Oefening 1: We begonnen weer met het verhaal. Nu las Aline het weer regel voor regel op en moest ik het nazeggen zonder mee te lezen van papier. Aline vond dit heel goed gaan want ik merkte zelfs het verschil op tussen verteld en vertelde. Ik vond dat niet moeilijk want ik hoorde het verhaal ondertussen voor de vierde keer, dus wist al wat er kwam. Aan het eind van de oefening vertelde ik zelf de volgende zin al die zou komen, pestkop J
Oefening 2: Computerprogramma. Bij dit programma kon ik kiezen uit verschillende situaties: badkamer, keuken, huiskamer, station, orkest enz Ik koos de kinderboerderij. Ik kreeg een plaatje te zien van een boerderij met verschillende dieren er omheen. Eerst moest ik ieder dier aanklikken en kreeg ik het geluid te horen wat dat dier maakt. Daarna kon ik het woord (paard,hond,varken) dat er bij hoorde laten zeggen door een mannenstem, vrouwenstem of kinderstem.
Bij de volgende opdracht werd het iets moeilijker. Ik moest een plaatje aanklikken en kreeg een geluid horen en moest dan zeggen of dit geluid wel/niet bij het bewuste dier paste. Dat ging allemaal goed.
Sommige geluiden klonken wel heel anders dan ik gewend was. Ik maakte daar ook opmerkingen over dat het paard hees was, de kippen ziek enz…
De 3e opdracht was weer iets moeilijker. Daarbij kreeg ik eerst het geluid te horen en moest ik het dier aanklikken dat daarbij hoorde. Ook dit ging goed, 2 of 3 fout geloof ik. Dit deden we met de vrouwenstem.
Daarna hebben we opdracht 1 en 2 ook met het kinderfeestje geprobeerd. Er waren wel wat woorden en geluiden die moeilijker waren. Doordat je eerst mag luisteren naar het geluid en woord is het wel een stuk makkelijker dan wanneer je meteen een woord hoort en het juiste plaatje erbij moet kiezen. Na deze opdracht was het inmiddels 16.30u, dus zijn we gestopt voor vandaag.
Dit computerprogramma heet IHT (Interactieve Hoortraining) Voor meer info over het IHT programma Klik hier.

's Avonds hebben An en ik samen zitten oefenen met kleuren, namen en getallen. Getallen waren erg moeilijk. L
An merkte op dat zij het zo'n wonder vond: we zaten al heel de avond samen te kletsen, zonder dat zij voor mij iets op hoefde te schrijven. Dat was lang geleden dat we zo hebben kunnen kletsen!
Ik moet er natuurlijk wel het mondbeeld bij zien. Met hulp van liplezen en wat ik met mijn CI al kan horen, kan ik dus al goed een gesprek met 1 persoon volgen. En dat al na 5 dagen!!!

Ondanks mijn vermoeidheid ging deze eerste revalidatiedag wat oefenen betreft dus erg goed.
Hier nog even de nieuwe geluiden die ik vandaag gehoord heb:


Donderdag 18 december 2003 (2e revalidatiedag)
Vandaag had ik een andere logopediste, Maaike, om mee te oefenen. Om 09.15u begonnen we met de 1e Oefensessie:
Oefening 1: Discriminatie van de tweede formant.
Hierbij las Maaike een zin voor met 2 verschillende woordjes bijv: Ik val/viel van de trap. Eerst las ze de zin met beide woorden achter elkaar voor. Daarna las ze een zin met 1 van de 2 woorden op en moest ik aangeven welk woord het was. Halverwege mocht An het overnemen. Deze oefeningen ging best goed op een paar woorden na lint/lont en stick/stock en niet/net. Deze laatste hadden we gisteravond al gemerkt dat ik het verschil tussen ie en ee moeilijk kon verstaan. De i en o zijn dus ook moeilijk.
Oefening 2: Verschil horen tussen aa, oe, ie, ss en ssj.
Maaike zei deze klanken eerst op en ik mocht daarbij kijken. Daarna luisteren zonder kijken en hierna noemde zij ze door elkaar op en moest ik zonder kijken zeggen welke. De ss en ssj waren heel erg moeilijk uit elkaar te halen. De ssj klonk iets harder en langer dan de ss had ik het idee. Maar het was echt gokken. De ene keer gokte ik goed en de andere keer fout. Maaike en An hadden daar wel lol om.
Oefening 3: Vragen oefenen.
Hierbij kreeg ik een papier met vragen oa: Wat is uw naam? Waar woont u? In welke straat?
Hierbij las Maaike eerst de vraag voor en moest ik meelezen en nazeggen. Daarna meelezen en antwoorden. Hierna weer wat moeilijker niet kijken maar luisteren en dan eerst nazeggen en de 2e keer beantwoorden. Dit ging allemaal goed, ik had maar een paar keer dat ik om herhaling moest vragen.
We waren toen 3 kwartier bezig en ik was al best moe. Het is best inspannend. Ik wil zo graag goed mijn best doen en span me dus 200% in om te kunnen horen wat er gezegd wordt. Dat op zich is al vermoeiend en dan komen er ook nog mijn andere 'mankementen' bij waar ik zo al stikmoe van word. L

Na een goed uur rusten zijn we begonnen met de 2e Sessie.
Oefening 1:
Getallen en bedragen.
Maaike had een aantal bedragen op papier gezet. Eerst mocht ik kijken, luisteren en meelezen, daarna alleen luisteren en nazeggen. Getallen blijken best moeilijk te zijn, dat had ik gisteravond tijdens het oefenen met An al gemerkt. Nu struikelde ik weer over diezelfde getallen. Één, drie, vier en tien. De 7 en 9 ging nu beter omdat we dicht bij elkaar zaten en ik de z van 7 nu hoorde. Andere bedragen haalde ik eruit doordat het bijv was: 10 euro 80 en drie euro. Doordat er bij de 10 nog iets achteraan kwam, wist ik welk bedrag ze genoemd had. Later kwam An op een slim idee om er ook 3,80 van te maken, toen kwam ik er niet meer aan uit, was ook gemeen. L
Oefening 2: Identificatie woordlengte.
Ik kreeg een lijst met woordjes. In de eerste rij een woord van 1 lettergreep, 2e rij 2 lettergrepen en 3e rij 3 of 4 lettergrepen. Maaike zei eerst uit iedere rij 1 woordje op. Daarna door elkaar en moest ik zeggen welke.

Oefenen met Maaike
Daarna 6 woordjes eerst op volgorde van papier en daarna door elkaar en moest ik weer herhalen. En zo verder steeds meer woordjes. Ik had hierbij de meeste moeite met woordjes met 1 lettergreep. Ik hoorde wel of het een woordje van 1, 2 of 3 lettergrepen was maar niet altijd welk woordje. Dat was ook niet het doel van deze oefening om de woordjes letterlijk te verstaan.
Oefening 3: Zinnen herhalen.
Maaike las een aantal 'dagelijkse' zinnen op en ik moest die herhalen zonder dat ik mee kon lezen. Ik mocht ook niet liplezen. Dit was wel een moeilijke oefening waarbij ik regelmatig om herhaling moest vragen maar ik deed het wel heel goed zei Maaike. De zinnen waren o.a: Laten we koffie drinken. Waar woon je. Hoe heet je.
Oefening 4: Computeroefening.
Weer dezelfde oefening als gisteren maar nu als onderwerp keuken. Dit ging weer goed. Een paar geluiden waren verwarrend omdat ze erg op elkaar leken. Aan het eind (Maaike stond aan de telefoon) heb ik zelf de badkamer aangeklikt en meteen met oefening 3 begonnen. Dus zonder de geluiden en woorden van tevoren gehoord te hebben. Ik deed het helemaal goed alleen de spuitbus kon ik niet thuisbrengen. Ik moet er wel bijzeggen dat er maar 5 geluiden waren in deze badkamer.
Deze oefening was het einde van de tweedaagse hoorrevalidatie. Het was toen alweer 12.00u. We hebben geluncht en daarna was het wachten op de taxi om ons terug naar huis te brengen.
Terwijl ik, na de lunch, in de bank lag te rusten en wachten, stroomde de tranen weer vanzelf over mijn wangen.
Ik wist nu zeker dat het door de vermoeidheid kwam. Ik was weer zo ontzettend moe, hoofdpijn, mijn achterhoofd weer flink pijnlijk, mijn oog erg onrustig, m'n evenwicht helemaal weg en het ergste het oorsuizen zo hard dat het pijn deed. Het lijkt (of is zo) dat ik de 'kerkklokken en vliegtuigmotor' door mijn hele lichaam voel trillen.
Mijn hoofd voelt dan ook zo explosief aan alsof hij ieder moment uit elkaar kan barsten, echt akelig L
Ik baal er ook vreselijk van dat het oefenen goed gaat maar door dit alles ik er weinig plezier aan kan beleven en me zo ellendig voel. En dat al na ½ uurtje- 3 kwartier oefenen. L


Het is nu 29 december, ik heb de CI ruim twee weken.
Er is al een groot verschil in geluid sinds de aansluiting. De Mickey Mouse stemmetjes zijn verdwenen. Het geluid is nu erg sisserig en zoemerig. Mijn eigen stem klinkt erg hees. Vergeleken met twee weken terug, kan ik nu:

Wat nog moeilijk is om te horen:
 • Veel geluiden klinken nog hetzelfde.
  Een stoel verschuiven klinkt hetzelfde als de deur die open gaat of een keukenkastje dat open/dicht gaat.
 • Radio en TV geven een heel irritant geluid.
  Heel erg veel ruis, waar ik niets uit op kan maken.
 • Gesprek met twee of meerdere personen
  Zodra er meer mensen aan het praten zijn, wordt alles één geroezemoes en kan ik er niets meer van volgen.
Wat ik moeilijk vind is:
 • De extreme vermoeidheid
  Ik weet niet precies in hoeverre de CI hier invloed op heeft?
 • Als er veel geluidsaanbod is, lijkt mijn oog onrustiger te worden en 'zwiep' ik meer.
 • Mijn hoofd/oor doet ook een beetje pijn bij een groot geluidsaanbod.
Waarschijnlijk verbetert dit nog wel naarmate de CI beter afgeregeld is, ik hoop het maar!
Ik heb hem nog maar twee weken, ik sta dus nog maar aan het begin!


De volgende revalidatiedagen zijn 5 en 6 Januari 2004. Ik heb eerst twee weken kerstvakantie. Ik hoop dat ik dan weer een stukje beter opgeknapt ben en minder snel moe zal zijn dan deze keer.


Welkom Wat is een CI Intakegesprek Vooronderzoeken Operatie

Revalidatie
1e en 2e dag
Revalidatie
3e en 4e dag
Revalidatie
5e en 6e dag
Verzekering Links

Logboek