Vooronderzoeken

Woensdag 10 September 2003 ben ik naar Groningen geweest voor de CI-onderzoeken.
Eerst had ik een gesprek met de Maatschappelijk werkster Roelie Fokken.
Dit gesprek vond plaats op het Doveninstituut Guyot in Haren.
Meestal vindt dit gesprek thuis plaats maar bij mij in Groningen. Vanwege de grote reisafstand en het feit dat het gesprek gecombineerd was met het logopedisch en psychologisch onderzoek.
Over het gesprek is niet zo veel te vertellen. We hebben over van alles gesproken. Over mijn gezondheid (die niet zo best was op dat moment), mijn verwachtingen van de CI en de revalidatie enz.

Na het gesprek met de Maatschappelijk Werkster moesten we naar Groningen.
De andere onderzoeken vonden namelijk plaats in het revalidatiehuis (CINN-huis).
Vanaf het doveninstituut was dat maar een paar minuutjes rijden.
Hier kreeg ik eerst het Logopedisch onderzoek. Hiervoor moest ik een korte tekst voorlezen. Dit werd opgenomen op video. Ze kunnen dan straks vergelijken hoe mijn stem nu klinkt en hoe hij straks klinkt als ik de CI heb.
Mijn stem klinkt volgens mijn omgeving nog hetzelfde als voorheen, ondanks dat ik mezelf niet kan horen. Ik krijg wel vaak te horen dat ik te hard praat.
Waarschijnlijk zal dit straks met de CI minder worden omdat ik dan - als het goed is - mijn eigen stem weer kan horen en controleren.

Daarna het Psychologisch onderzoek . De onderzoeken werden bij mij gedaan door Maaike Brandenburg (logopediste) en Anne-Marieke BoddeŘs (orthopedoloog)
Voor dit onderzoek had ik mij een beetje zenuwachtig gemaakt, dat bleek helemaal niet nodig te zijn. Ik had van andere CI-gebruikers gehoord dat ik bij dit onderzoek een vragenlijst in moest vullen en zo ook mijn co-therapeut.
Dit bleek niet het geval. Het was een gesprekje waarin verschillende facetten aan de orde kwamen oa:

Dit was het een beetje geloof ik. De mensen van het CI-team zijn allemaal aardige, fijne mensen. Hierdoor voelde ik mezelf niet zenuwachtig en had ik voor mijn gevoel gewoon een kletspraatje over mijn 'orengeschiedenis'.

De volgende stap is de bijeenkomst van het CI-team. Ik word dan besproken binnen het team en er wordt beslist of ik wel/niet geschikt ben voor de CI.
Na deze bespreking komt er een adviesgesprek(eindgesprek) waarin ik de bevindingen van het CI-team te horen zal krijgen.

Ik wil hierbij opmerken dat ik niet alle vooronderzoeken hoefde te ondergaan.
Als je het volledige traject af moet leggen bestaan de vooronderzoeken ook uit een Medisch en Audiologisch onderzoek.
Mijn medische en audiologische gegevens zijn in het AZG bekend, vandaar dat ik deze onderzoeken over mocht slaan.

Het Medisch onderzoek bestaat uit informatie achterhalen over de medische achtergronden. En er wordt meestal een CT-scan of MRI-scan gemaakt om te kijken naar de anatomie van het oor. Het is hierbij vooral belangrijk te weten of het slakkenhuis toegankelijk is voor de elektroden.

Bij het Audiologisch onderzoek wordt gekeken naar het gehoorverlies, de werking van de gehoorzenuw en het gebruik van hoortoestellen.
Voor de CI is het belangrijk dat de gehoorzenuw nog functioneert. Wanneer dit niet het geval is, is de CI niet mogelijk.


Eindgesprek

Mijn eindgesprek heb ik schriftelijk gehad. Dit n.a.v mijn slechte gezondheid waardoor ik de lange reis naar Groningen niet goed aan kon. De reis naar Groningen voor het logopedisch en psychologisch onderzoek was voor mij niet al te best verlopen. Ik kwam toen flink duizelig en misselijk in Groningen aan. Dit wilde het CI-team mij gelukkig een tweede keer besparen. Vandaar dat er voor een schriftelijk eindgesprek werd gekozen.
Ik heb op 10 oktober 2003 een hypermodern eindgesprek per e-mail gehad met de Co÷rdinator van het CI-team:
Mevr Francien Coster.
Zij vertelde mij dat het CI-team een positief advies had gegeven. Dit betekende dus dat ik geschikt bevonden ben voor de Cochleaire Implant.....hiep hoi !!
Verder wist zij al te vertellen dat de operatie 4 november zal plaatsvinden !!
Ook de datum waarop de CI aangesloten zal worden is al bekend. Als mijn herstel goed gaat wordt op 12 december 2003 de CI aangesloten. Op 17 en 18 december zijn mijn eerste revalidatiedagen. Als alles meezit kan ik dus dit jaar al iets horen met de CI.......spannend hoor !!
De overige revalidatiedagen zijn gepland voor 5-6 en 12-13 Januari 2004.
Ik heb gekozen voor de zilverkleurige CI. Dat is het model wat op deze website te zien is.
Nu breekt dus het spannendste gedeelte van het CI-traject aan...........


Welkom Wat is een CI Intakegesprek Operatie Aansluiting

Revalidatie
1e en 2e dag
Revalidatie
3e en 4e dag
Revalidatie
5e en 6e dag
Verzekering Links

Logboek