HYPOTHYREOÏDIE

Een traag werkende schildklier

Sinds augustus 2004 weet ik dat ik een traag werkende schildklier heb, dit noemt men hypothyreoïdie.
Ik wil jullie op deze pagina uitleg en informatie geven over de schildklier en natuurlijk mijn eigen verhaal vertellen.
Eerst maar wat uitleg.(Bron: website Hypo maar niet Happy)

Wat is de schildklier?

De schildklier is een klein, vlindervormig orgaan dat net onder de adamsappel ligt. Het is een klier die een zeer belangrijke rol speelt in de stofwisseling. Hij produceert de hormonen T4 en T3, chemische stoffen die via het bloed door het hele lichaam worden vervoerd. Deze hormonen hebben invloed op alle organen en cellen in het lichaam. Iedere cel heeft schildklierhormoon nodig. De schildklier maakt voornamelijk T4 en een kleine hoeveelheid T3. T4 (het voorloper- of pro-hormoon) wordt met hulp van o.a. de lever omgezet in T3, het feitelijk werkzame hormoon. Schildklierhormonen zetten het lichaam aan tot actie en energieverbruik.

Wat is hypothyreoïdie?

Hypothyreoïdie -verminderde of geen schildklierwerking- heeft tot gevolg dat het lichaam op een laag pitje gaat draaien. Dat gebeurt als er te weinig schildklierhormoon in het bloed beschikbaar is (hypo betekent te weinig). Hypothyreoïdie komt bij honderdduizenden Nederlanders voor, van wie veel niet weten dat ze het hebben. Bij vrouwen komt het meer voor dan bij mannen.

Wat zijn symptomen van hypothyreoïdie?

Mogelijke symptomen zijn:

Deze globale lijst kan natuurlijk niet de functie van een diagnose door een arts overnemen. Als je denkt dat je een aantal symptomen van deze lijst hebt, ga dan naar de dokter voor een bloedonderzoek.

Wat veroorzaakt hypothyreoïdie?

Er zijn verschillende oorzaken van hypothyreoïdie:

Wat is de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende vorm van ontsteking van de schildklier (thyreoiditis) en de voornaamste oorzaak van hypothyreoïdie. Vijf procent van alle mensen krijgt hiermee te maken, met name ouder wordende vrouwen. Hashimoto wordt veroorzaakt door een probleem met het immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen bacteriën en virussen. Bij de ziekte van Hashimoto valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan. Er worden dan antistoffen gemaakt die de schildklier beschadigen zodat er onvoldoende hormonen kunnen worden aangemaakt. Auto-immuunziekten kunnen erfelijk bepaald zijn en komen bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Andere, verwante auto-immuunziekten zijn bijvoorbeeld de ziekte van Graves (hyperthyreoïdie), de ziekte van Addison (chronische bijnierschorsinsufficiëntie), type I diabetes, pernicieuze anemie (chronisch vitamine B12-tekort) en reumatoïde artritis.

Hoe wordt hypothyreoïdie geconstateerd?

Zoals bij elke ziekte is het bij hypothyreoïdie belangrijk om vroegtijdig waarschuwingssignalen te herkennen. Alleen een arts kan met zekerheid een diagnose stellen. Hij kan daarbij bijvoorbeeld kijken naar klachten, uiterlijke verschijning en eerder doorlopen ziekten. De hoeveelheden schildklierhormonen, TSH (= schildklierstimulerend hormoon, gemaakt door de hypofyse) en eventueel antistoffen in het bloed kunnen de diagnose bevestigen.

Hoe wordt hypothyreoïdie behandeld?

De standaardbehandeling voor hypothyreoïdie is het geven van synthetisch schildklierhormoon in tabletvorm. Daardoor krijgt het lichaam toch voldoende schildklierhormoon. Vaak verdwijnen de symptomen al na enkele maanden, maar de meeste patiënten moeten hun hele leven hormonen blijven innemen. Het meest voorgeschreven hormoon is levothyroxine (T4). Merknamen zijn o.a. Thyrax, Euthyrox, Eltroxin.
Gedurende de behandeling zal soms de dosering moeten worden bijgesteld. Daarom moet je minstens 1 keer per jaar je bloed laten testen om te kijken of de hormonen nog de juiste waarden hebben. Beter is elk halfjaar, dat voorkomt dat je achter de feiten moet aanhollen. Bij het begin van de behandeling of als je klachten nog niet verdwenen zijn wordt om de 3 maanden of zelfs elke 6 weken bloed gecontroleerd.
Veel mensen blijven klachten houden ondanks de behandeling.

Korte uitleg van mezelf over de bloedwaarden.

De TSH-test meet de vraag naar schildklierhormoon. Is er onvoldoende schildklierhormoon in het bloed aanwezig, dan roept de hypofyse de schildklier op om meer hormoon te maken. Daartoe geeft de hypofyse het schildklierstimulerend hormoon TSH (thyroid stimulating hormone) af. Hoe groter het tekort aan schildklierhormoon, hoe hoger dus de TSH-waarde. Door het innemen van schildklierhormoon neemt het tekort af. De hypofyse reageert door minder TSH te gaan produceren.

Normaalwaarden van het bloed volgens de schildklierstichting:

TSH tussen 0.2 - 3.5 mU/l
FT4 tussen 8 - 26 pmol/l
T4 tussen 60 - 140 nmol/l
T3 tussen 1.2 - 3.4 nmol/l
B12 tussen 7 - 23 nmol/l


Mijn verhaal

19 Augustus 2004:
Ik ben bij de huisarts geweest en gesproken over mijn vermoeidheidsklachten die maar niet afnemen, de slechte concentratie/geheugen en nog wat andere probleempjes. De huisarts besloot daarop om eens bloed te laten prikken op mijn schildklierfunctie. Gisteren heb ik daarvan de uitslag gekregen en wat blijkt………mijn schildklier werkt veel te langzaam. Dat is balen natuurlijk want ik dacht dat ik al wel genoeg voor mijn kiezen had gehad en dan dit weer er bij. Aan de andere kant was het ook een opluchting want dit verklaart een deel van mijn klachten. Hebben we jaren gedacht dat de vermoeidheid, concentratie enz een gevolg van de operaties, narcose, evenwicht en oogproblemen waren. Nu is er ineens nog een oorzaak aan het licht gekomen. In combinatie met mijn andere problemen dacht de huisarts dat ik flink last van vermoeidheid moet hebben…......…hoe komt ze erbij, ja dus LL
Ik moet nu beginnen met tabletjes voor de schildklier.(thyrax) De schildklier moet daarmee weer aan het werk gesteld worden. Dit proces moet opgebouwd worden. Zo moet ik de eerste twee weken 1 tabletje per dag, daarna twee weken 2 tabletjes en dan twee weken 3 tabletjes. Hierna wordt er weer bloed geprikt om te kijken hoe de schildklier er op reageert en hoe het met mij gaat.

1 Oktober 2004:
Ik ben nu 6 weken met de Thyrax tabletjes bezig en merk zelf nog weinig van de medicatie. Afgelopen dinsdag is er bloed geprikt en vandaag kreeg ik de uitslag. Het gaat toch de goede kant op. 6 weken geleden was de TSH-waarde 24.4 en nu is deze gezakt naar 11.1. Ik moet doorgaan met de Thyrax maar nu i.p.v 3 tabletjes 4 tabletjes gaan slikken. Over 6 weken dan weer bloedcontrole.

8 December 2004:
Vorige week is er weer bloed geprikt en met de extra medicatie zijn mijn schildklierwaarden wel vooruit gegaan. 1 oktober was mijn TSH-waarde 11.1 en nu is deze gezakt naar 7.0 De huisarts is nog niet helemaal tevreden. De TSH-waarde moet richting 3.0 dus heb ik nu weer een Thyrax tabletje er bij gekregen. Ik zit nu op 5 tabletjes (0,125mg) per dag. Ik voel me nog steeds snel moe maar ik vind wel dat het beter gaat. De moeheid is niet meer zo extreem als een paar maanden geleden.

13 Januari 2005:
Vorige week is er weer eens bloed geprikt en dinsdag bij de huisarts de uitslag gehad. Ik ben de laatste weken weer zo vreselijk moe en dat bleek ook aan de bloeduitslagen af te lezen. Mijn schildklierfunctie is - ondanks de extra medicatie - achteruit gegaan. Vorige keer was de TSH 7 en nu is deze gestegen naar 9.9 terwijl het dus moet zakken onder de 3. Mijn FT4 was 11.5 en dat is ook nog te laag, die moet weer hoger zijn rond de 20.. Ik heb er nu weer een extra Thyrax tabletje bij gehad. Zit nu al op 6 tabletjes. Gelukkig zijn er ook tabletjes van 0,15mg en die heb ik nu gekregen. Verder is er vandaag bloed geprikt op B12 en foliumzuur. Bij schildklierpatiënten is deze vaak te laag en een te laag B12 gehalte kan ook ernstige vermoeidheidsklachten geven.

18 Januari 2005:
Mijn B12 gehalte is 0,19 (moet zijn tussen 0,12 en 0,48) Foliumzuur gehalte is 6 (moet zijn tussen 6 en 22) Het zijn dus geen hoge waarden die ik heb maar ze liggen binnen de grens. Er hoeft gelukkig geen aktie ondernomen te worden..........pfffft opluchting.

21 Januari 2005:
Vanmiddag belde de huisarts dat ze niet zo tevreden zijn over mijn schildklierfunctie. Ik moet nu i.p.v 0,15mg Thyrax 0,20mg gaan gebruiken. Ik hoop dat dit dan afdoende is en ik me ook weer een stuk beter ga voelen want ik voel me nog steeds heel erg moe. Als ik 's morgens wakker word, dan lijkt het alsof ik net de 4-daagse gelopen heb. Zo uitgeput voel ik me dan.LL

11 maart 2005:
Mijn schildklier begint langzaam weer op peil te komen. De laatste bloeduitslagen waren redelijk aldus de huisarts. TSH was 1.4 en de FT4 10.6
Ik blijf nu op de dosis van 0.20mg Thyrax en over 3 maanden wordt er weer bloed geprikt. De moeheid is helaas nog niet verbeterd maar dit komt waarschijnlijk door een combinatie van alles: Het luisteren, kijken, bewegen kost me veel energie en daarbij de slechte schildklier. Dan is het niets gek dat ik zo snel moe ben.

3 Juni 2005:
Het gaat niet goed met mijn schildklier. Afgelopen dinsdag (31 mei) is er weer bloed geprikt en vandaag ben ik voor de uitslag bij de huisarts geweest. Nou dat was even flink schrikken want wat bleek…………………… Mijn schildklierfunctie is ineens flink verslechterd Mijn schildkliermedicatie (Thyrax) was eind januari flink opgehoogd naar 0,200mg per dag. Met de bloedcontrole van 4 maart j.l. ging het redelijk goed, mijn TSH was toen gezakt naar 1.4 en de T4 was 10.6. Nu is mijn TSH ineens gestegen naar 22 en de T4 gezakt naar 9. (Hoe hoger je TSH, hoe langzamer de schildklier werkt) De huisarts begrijpt er geen snars van en heeft meteen contact opgenomen met de dienstdoende internist van het ziekenhuis. Die wist het zo snel ook niet. Het duurde nogal even aan de telefoon en mijn huisarts had al flinke uitloop van zijn spreekuur. Vandaar dat hij ophing en hij zou in alle rust terugbellen. Als hij meer weet dan laat hij het mij weten. Waarschijnlijk wordt het een bezoek aan de internist. Het was niet alleen de schildklier die niet goed was. Ook mijn B12/Foliumzuur was geprikt en ook te laag. B12 weet ik niet meer hoe die was…….maar Foliumzuur was 4 en die moet tussen de 6 en 22 zijn. Ik heb hier nu foliumzuur tabletjes voor voorgeschreven gekregen. Mijn lijst met medicijngebruik groeit het laatste jaar gestaag…….ik ben een goeie afnemer, de fabrikanten zullen vast blij met een klant als mij zijn.

6 Juni 2005:
Ik heb bericht gekregen van de huisarts dat ik Vrijdag 17 Juni bij de Internist moet komen i.v.m mijn schildklierproblemen. Ben benieuwd wat er dan verder gaat gebeuren?

17 Juni 2005:
Vandaag ben ik bij de Internist geweest. De internist was een hele rustige en aardige man die ook goed zijn best deed om rustig en duidelijk te spreken, dat was echt fijn. Hij nam ook uitgebreid de tijd voor ons. Eerst een gesprek over mijn klachten, voorgeschiedenis enz. Daarna heeft hij een lichamelijk onderzoek gedaan en tot slot mochten we een wandeling door het ziekenhuis maken…….... Eerst naar de röntgen afdeling om een longfoto te maken want daar kan hij op zien of mijn schildklier vergroot is. Hierna naar de bloedafname waar ze 6 buisjes bloed van me wilde hebben en een potje urine. Die 6 buisjes bloed viel niet mee want die aderen van mij laten zomaar niet in zich prikken.......Uiteindelijk is het gelukt om in 5 van de 6 buisjes een klein laagje bloed te krijgen d.m.v een klein naaldje met een slangetje er aan. 4 juli moet ik terug naar de internist dan heeft hij als het goed is alle uitslagen en zijn we misschien iets wijzer.

4 Juli 2005:
Vandaag ben ik terug geweest naar de internist voor de uitslagen van alle onderzoeken van twee weken geleden. Ik ben nog niet zoveel wijzer geworden. De longfoto was goed, er is geen struma op te zien. De algemene bloeduitslagen zoals lever,nieren enz waren ook goed. Helaas was het lab vergeten om de belangrijkste bloedonderzoeken uit te voeren. Ik heb dus weer opnieuw bloed moeten laten prikken en daarmee de laboranten weer aardig zoet gehouden. Omdat de internist op vakantie gaat kan ik 12 augustus pas voor deze uitslagen bij hem terecht.

31 Juli 2005:
Het gaat op het moment niet zo heel erg lekker……het lijkt wel alsof ik me steeds moeier…..zeg maar uitgeput, begin te voelen. Ik ben benieuwd of er iets uit de bloeduitslagen bij de internist gaat komen. Ik moet daar nog wel even op wachten, nog 2 weken. Aan de ene kant hoop ik dat er niets uitkomt, anders betekent het weer een 'beperking' erbij. Maar aan de andere kant hoop ik dat er wel iets uitkomt en ze daar dan iets aan kunnen doen zodat ik eindelijk eens van die vermoeidheid verlost gaat worden. Nu wordt er steeds maar gezegd dat het door 'alles' komt: evenwicht-,oog,- en gehoorproblemen, tinnitus, schildklier enz. Ik geloof ook wel dat dit er allemaal invloed op heeft maar wat doe ik er aan om eens wat minder moe te zijn?? Dat wil ik liever weten.

12 Augustus 2005:
Gisteren maar weer eens een tocht naar het ziekenhuis gemaakt voor de uitslag bij de internist. Uit de onderzoeken is niets naar voren gekomen alleen dat de schildklier dus niet goed werkt. TSH was 18 en FT4-12.1 Hij heeft nu de Thyrax met 0,50mcg opgehoogd en daarmee zit ik dan op 0,25mg Thyrax per dag. 2 september komen ze weer bloed prikken bij mij om te zien of het met deze dosering beter gaat. Omdat mijn foliumzuurgehalte ook te laag is denkt de internist dat ik misschien een darmziekte/stoornis heb waardoor voedingsstoffen/medicijnen niet goed verwerkt en opgenomen worden. Om daar achter te komen moet hij een maag/darmonderzoek doen. Daarvoor moet hij met een slang via mijn keel naar mijn maag maar dat wil ik niet. Ik ben daar als de dood voor, heb ook altijd gezegd: "Ze mogen alles met mij doen, maar mijn mond/keel moeten ze uitblijven". Ik geloof zelf ook niet dat ik een darmziekte heb. Ik heb nog nooit buik of darmklachten gehad. Als zijn verdenking waar zou zijn dan moet ik toch klachten hebben lijkt mij?! We wachten nu eerst af hoe de schildklier reageert op de ophoging van de thyrax en daarna kijken we verder.

8 september 2005:
Afgelopen vrijdag (2-9) is er weer bloed geprikt en de afspraak was dat ik de internist mocht mailen voor de uitslag. Ik heb dat maandagochtend meteen gedaan en gisteren nog een keer maar helaas heb ik nog steeds geen bericht terug van hem en daar baalde ik toch wel van. Vanmiddag heb ik daarom maar eens gebeld via de teksttelefoon en Teleplus. Ik moest tussen 4 en 5 uur terug bellen, dan zou ik de internist zelf aan de lijn krijgen. Toen ik belde was er een spoedgeval tussen gekomen en ze hebben nu beloofd dat hij mij morgenvroeg mailt. Nou ik ben benieuwd of dat gaat lukken hoor!! Ik ben toch wel heel benieuwd of de schildklier al vooruit gegaan is na de verhoging van de Thyrax.

9 september 2005:
De internist heeft gisteren niet meer gemaild. Ik heb zelf dus maar weer gebeld via Teleplus. Ze hadden er al rekening mee gehouden denk ik want de assistente had nu een berichtje met mijn uitslagen bij zich liggen. De uitslagen waren toch nog niet zo goed TSH-19.1 en FT4-9.9 Ik moet nu weer ophogen met de Thyrax met 0,050mg daarmee kom ik al op 0,3mg Thyrax te zitten, best veel. Over drie weken moet ik dan weer opnieuw bloed laten prikken.

21 september 2005:
Mijn lijf doet zo vreemd de laatste weken..........ik heb vreselijk veel last van spierkrampen in mijn benen en handen. Mijn benen beginnen zodra ik in bed lig en mijn handen schieten tijdens het computeren geregeld in kramp. Naast mijn 'normale' moeheid heb ik nu ook heel veel last van spiermoeheid. Mijn spieren kunnen zo moe aan voelen en ik krijg ook pijn in mijn pols/onderarm met typen of als ik met de rollator loop. Ook het gevoel alsof ik ieder moment door mijn benen kan zakken. Ik weet niet wat er allemaal aan de hand is........misschien dat het met de Thyrax te maken heeft? Vrijdag komen ze weer bloed prikken en dinsdag (27e) kan ik om de uitslag bij de internist. Deze keer dus niet per e-mail of teksttelefoon want dat bleek toch niet zo goed te werken dus ga ik er naar toe! Dan kan ik meteen vragen of dit iets met de ophoging van de thyrax te maken heeft. Zo blijven we weer wel mooi bezig hé!

4 oktober 2005:
De afspraak van 27 sept ging niet door maar was verzet naar vandaag. Ik heb de internist verteld over mijn spierklachten en de nog steeds aanhoudende vermoeidheid. De internist denkt dat mijn lichaam nog aan de nieuwe dosering thyrax moet wennen en het langzaam wel beter zal gaan. Moeheid en spierklachten is volgens hem een veel voorkomende klacht bij schildklierpatiënten. Zelfs al zijn de schildklierwaarden goed en is er verder geen aanleiding voor te vinden. Het is ook een moeilijk te behandelen klacht. Hij kon eventueel wel medicijnen geven voor mijn spierklachten maar die hebben weer heel veel vervelende bijwerkingen dus dat raadde hij mij af. Voor de spierkrampen kan ik proberen extra melk (calcium) te drinken, dat wil ook nogal eens helpen, zei hij. Het is vooral een kwestie van goed naar mijn lichaam te luisteren en mezelf rust gunnen als mijn lichaam dat aangeeft. Balen hoor want ik kan verdorie al zo weinig en rust al zoveel en dan zou dat nog niet genoeg zijn...........ik baal nog meer van de pijn in mijn hand/pols/onderarm waardoor het computeren ook al moeilijker gaat. De computer is voor mij mijn alles, mijn contact met de buitenwereld, communicatiemiddel......noem maar op. Als ik daar ook al moeite mee ga krijgen ben ik er mooi klaar mee. Hij was wel tevreden over de nieuwe bloedwaarde. Deze zijn nog niet helemaal goed maar al veel beter dan de laatste keer. Nu was de TSH 5.31 en FT4 was 21.5
De thyrax wilde hij liever niet meer verder ophogen omdat het al een zeer hoge dosis is (0,3mg) en ook gezien mijn klachten. Afgesproken is nu om met deze dosering door te gaan en over 3 maanden nogmaals uitgebreid bloedonderzoek te doen. 28 december komen ze bloed prikken en 4 januari 2006 moet ik naar hem terug. Eventjes rust aan dit front dus!!

16 oktober 2005:
Met mijn spieren gaat het nog niet veel beter. Ik blijf enorm veel last houden van krampen in benen,armen en handen. Ik drink nu dagelijks melk met extra calcium op advies van de internist maar verbetering merk ik dus nog niet. In de moeheid merk ik ook nog weinig verschil K

25 november 2005:
Ik heb een goed berichtje……… ik durfde het nog niet eerder te vertellen omdat ik bang was dat het dan toch niet zo bleek te zijn. Ik geloof namelijk dat het met mijn schildklier nu eindelijk de goeie kant op gaat ! Ik vind dat ik de laatste paar weken niet meer zo ontzetten moe/uitgeput ben. Ik ben nog steeds wel sneller moe dan iemand die gezond is maar dat is gezien al mijn beperkingen natuurlijk niet zo gek. Maar het is niet meer zo dat als ik ’s morgens wakker word, ik me al zo uitgeput voel, dat was voorheen wel. Ook mijn spierklachten zijn gelukkig een stuk minder geworden! Maar hopen dat dit nu zo blijft dan hé !!!

4 januari 2006:
Vandaag voor de bloeduitslagen bij de internist geweest. De schildklierwaarden waren eindelijk goed TSH-1.06 en FT4-21.6 Gelukkig, mag ook wel na zo’n lange tijd tobben en zo’n hoge dosering Thyrax. Over 3 maanden moet ik weer bloed prikken (3 mei) en dan 10 mei bij hem terug komen voor de uitslagen.

10 mei 2006:
Mijn schildklierwaarden blijven gelukkig stabiel: TSH-1.06 en FT4-17. Ik moet door blijven gaan met de thyrax 0.3mg. Over 4 maanden wil hij mij nog een keer zien en dan ook uitgebreid bloed prikken. Als alles dan goed gaat dan kan de huisarts het misschien weer over gaan nemen, zei hij. Dat is dus een goed berichtje. Verder is mijn HB gehalte nog wel laag, die 6,2 en moet 7.5 zijn. Dit komt door de operatie i.v.m nierkanker die ik 28 maart j.l. ondergaan heb. Ik moet over 4 weken bij de huisarts nog eens bloed laten prikken om in de gaten te houden of het voldoende hersteld.

19 Juli 2006:
Vanwege aanhoudende extreme moeheid is er afgelopen maanden een paar keer bloed gecontroleerd. 3 weken geleden zijn ook de schildklierwaarden geprikt en ze blijven gelukkig netjes. De TSH was 2.01 en de FT4 was 18.5. TSH is wel iets gestegen vergeleken met mei.
Aan de overige bloedwaarden schort ook het een en ander. Mijn leverwaarden zijn afwijkend. Kalium te laag. IJzer en Ferritine te laag maar daar slik ik nu ijzertabletjes voor. Ureum en Kreatinine te hoog. Ze houden me in elk geval in de gaten en 30 augustus word ik weer geprikt. 6 september dan weer naar de internist voor de uitslagen.

7 November 2006:
Het is een poos geleden dat ik hier iets geschreven heb zie ik, maar misschien houden jullie mijn logboek wel bij? De afspraak in september is niet doorgegaan. Mijn internist is langdurig ziek en de vervangend arts vind het niet meer nodig dat ik op controle kom. De schildklierwaardes blijven nu stabiel en ik moet door blijven gaan met het slikken van 0,3mg Thyrax. Afgelopen periode is er nog wel diverse keren bloed geprikt en zo ook vorige week. De uitslagen heb ik vandaag gehad en die tonen nog steeds hetzelfde beeld als afgelopen maanden. 15 november moet ik naar de uroloog voor controle van de nierkanker en dan worden de bloeduitslagen ook besproken.

16 Juni 2011:
Jullie zullen wel gemerkt hebben dat ik hier niets meer heb geschreven na 2006. Er is in de tussentijd zoveel gebeurd en mijn lijf is steeds meer mankementen gaan krijgen. Ik schrijf wekelijks wel alles in mijn logboek, ook wat betreft mijn schildklierproblemen. Op het moment is het zo dat ik 2 roze tabletjes dus 0,3mg Thyrax slik en ondanks deze hoge hoeveelheid is de schilklierwaarde nog niet goed. Omdat ik al zo'n hoge dosering slik, durven de artsen dit niet op te hogen. Wel word ik regelmatig gecontroleerd, niet alleen op de schildklier maar ook andere bloedwaarden. Als jullie op de hoogte willen blijven dan raad ik jullie aan om mijn logboek regelmatig te lezen.


Links

Schildklierstichting Nederland
Schildklierstichting Nederland is een patiëntenorganisatie voor mensen met een schildklieraandoening.

Hypo maar niet Happy
Belangenvereniging voor mensen met hypothyreoïdie

Schildklierkrant
onafhankelijke berichtgeving door en voor mensen met schildklierproblemen

MedischLab.nl"
Website waar medische laboratoriumtests worden toegelicht.
Met o.a een filmpje over de werking van de schildklier

Startpagina Schildklier
Startpagina met heel veel links m.b.t de schildklier

Ziekenhuis.nl
Je kunt hier een prachtig filmpje bekijken over de werking van de schildklier

Website Hindrik de Jong
Website met informatie en ervaringen over B12 tekort


Inhoud Conny's Hoekje:

HOME | EVEN VOORSTELLEN | COCHLEAIRE IMPLANT | LOGBOEK | LOURDES | MIJN BOEK: 'VAN HOREND NAAR DOOF' | ISRAEL 2013|
TINNITUS | EEN WANKEL EVENWICHT | SCHILDKLIER | NIERKANKER | BAHA | ROME 2014 |
VAARVAKANTIE ZONNEBLOEM 2014 | VAARVAKANTIE ZONNEBLOEM 2007 | MIJN FACEBOOK | VAKANTIE DE GEVONDEN GLIMLACH 2021 | VAKANTIE 2022: MET ZORG NAAR DE TOUR | CONTACT