.

Fotoalbum Lourdesreis van 17 t/m 25 Oktober 2014

Als je op de startknop drukt dan gaat de fotoshow automatisch. De foto's wisselen om de 10 seconden. Je kunt door met de muis op de knop met >> of << te klikken ook handmatig door het fotoalbum bladeren.
Mocht je een foto op groter formaat willen hebben, stuur mij dan een mailtje.

Vrijdag 17 Oktober 2014

Net 9 dagen thuis na een reis naar Rome en nu alweer op vakantie naar Lourdes en zelfs voor de 2e keer dit jaar, wat een bofkont ben ik.
We vetrekken op vrijdag en dat is even wennen. De taxi kwam mij iets voor 7 uur ophalen, Eric zat er al in en samen zijn we naar den Bosch gebracht. Daar arriveerden wij tegen 8 uur.
Ik kon vanuit de taxi meteen de Lance-bus in. Leuk dat ik weer met Marc op reis mag, hij was ook onze chauffeur tijdens de reis naar Rome. Gea is er deze reis ook weer bij om voor mij te tolken.

Uitgezwaaid door familie, vrienden en VNB medewerkers vertrekken we om 08:20u vanuit Den Bosch richting België en Frankrijk. Ongeveer een uurtje nadat we de Franse grens zijn gepasseerd, stoppen we op een rustplaats langs de snelweg. Daar eten we lekker buiten in het zonnetje, onze lunchpakketten.
Om 13:00u vervolgen we onze weg richting Amiens waar we rond 14:15u aankomen. Hier gaan we de Kathedraal bezichtigen. Voor mij niet nieuw want dit is mijn 3e Lourdesreis met de Lance-bus en de vorige 2x ben ik ook in de Kathedraal geweest. Maar er zijn ook nieuwe pelgrims met ons mee, voor hen is het bezoek aan Amiens en zijn Kathedraal de eerste keer. De groep met Maatschappelijke stagiaires reist deze week met ons mee en zij gaan ons ook helpen. In de bus mochten zij al meteen aan de slag met koffie en thee schenken.

Tegen 16:00u vertrekken we uit Amiens om op weg te gaan naar onze overnachtingsplaats Lisieux. Onderweg passeren we de Port de Normandië, die blijft indrukwekkend. Iets voor 6 uur arriveren we bij het klooster van de zusters van Lisieux, waar wij deze nacht logeren.
We hadden nog voldoende tijd om ons op de kamer te installeren en daarna zijn we gaan dineren. Rond 20:30u waren we klaar met eten en het was nog te vroeg om al naar bed te gaan.
Samen met Eric, Gea, Bernadette, Nel, John en Carolien ben ik nog even naar buiten gegaan en hebben we een terrasje gepakt. We gingen eerst naar het terras waar we twee jaar geleden ook hadden gezeten, maar daar werden we weg gestuurd. Toen zijn we maar aan de overkant bij de Pizzatent gaan proberen of we daar op het terras terecht konden. Dat mocht, alleen zal het hen wel zijn tegen gevallen dat wij geen pizza bestelden maar alleen iets te drinken. Na dit gezellige uurtje zijn we terug gewandeld naar het klooster en gaan slapen.

Zaterdag 18 Oktober 2014

Na een sober ontbijt in het klooster gaan we rond 9 uur naar de naast het klooster gelegen kerk om een bezoek te brengen aan de Schrijn van Heilige Theresia van Lisieux. Theresia ligt zelf niet opgebaard in de Schrijn, maar een wassen beeld dat gemaakt is in de houding waarin Theresia stierf. In de onderbouw van de schrijn bevindt zich een zilveren koffertje met daarin relieken van H. Theresia.

Vanuit de kerk zijn we naar de bus gegaan en bracht Marc ons naar de mooie Basiliek van Lisieux. Daar hadden we eerst om 10:00u een Eucharistieviering in de Crypte. De Crypte is geheel versierd met mozaïeken gewijd aan het leven van de Heilige Theresia. Tijdens de viering had Gea technische problemen met de draadloze verbinding tussen haar en mijn tablet. Hierdoor kreeg ik haar tolktekst niet op mijn tablet. Gea loste dit op door op haar knieën voor mij te komen zitten en de tablets via een kabel met elkaar te verbinden. Wat een schrijftolk al niet voor haar klanten over moet hebben!
Na de viering zijn we naar boven gegaan en hebben we de Basiliek bezichtigd. Ik heb er een kaarsje aangestoken speciaal voor Bas die met ons mee zou gaan maar vanwege zijn gezondheid helaas niet mee kon. Na de bezichtiging heeft Marc ons met de bus weer terug gebracht naar het klooster voor de lunch. Het gebeurd op vakantie zelden dat wij te vroeg zijn voor het eten en moeten wachten. Vanmiddag in Lisieux gebeurde dit wel. Wij stonden om 12:00u netjes voor de deur van het restaurant maar deze was nog gesloten. Om 12:15u mochten we naar binnen. Gelukkig was het mooi weer en hebben we dat kwartier buiten in het zonnetje gestaan of gezeten. Het eten was lekker frietjes met kip, dat gaat er wel in.

Na de lunch zijn we om 13:30u vertrokken vanuit Lisieux op weg naar onze tweede overnachtingplaats in Niort. In de bus is het gezellig, de sfeer zit er goed in. De groep stagiaires houdt ons bezig met spelletjes. Zo spelen we het spel ‘petje op, petje af’. Eerder vandaag hebben ze ons gevraagd om een ‘weetje’ over jezelf te vertellen. Tijdens het spel worden er over deze ‘weetjes’ vragen gesteld. We kregen allemaal een OK-muts (welk ziekenhuis mist deze?) Als je dacht dat het antwoord Ja was, dan moest je het petje op houden en bij Nee het petje af doen. Zo werd er doorgespeeld tot er een winnaar was. Ook lukte het de jeugd om Pastoor Casper, die na de koffiestop als gast in onze bus was gestapt, uit te dagen om moppen te vertellen. Dokter Johan en chauffeur Marc werden ook uitgedaagd om de Pastoor te overtreffen met hun moppen. Gezellige bende dus.

Onderweg in de bus kwam ik er achter dat mijn jas kwijt was. Hij hing niet meer achter mijn rolstoel, waar hij tijdens het eten in Lisieux nog wel hing. In de bus lag hij ook niet….rarara waar was die jas?
Om 19:30u arriveerde wij bij het Mercure hotel in Niort. We konden meteen naar de eetzaal maar moesten nog even wachten met het eten tot de tweede bus ook was gearriveerd. Die kwamen pas een uur later binnen. Ze hadden voor de tolpoort gestaan, die niet open wilde gaan. Inmiddels was het 20:30u dus wij hadden wel honger. En heel grappig want we kregen ook in Niort frietjes met kip, net als vanmiddag in het klooster. Ik heb vandaag dus goed gegeten. Na het diner zijn we richting onze kamer gegaan, waar de koffers al netjes voor de deur stonden te wachten. Inmiddels was het 22:00u geweest en zijn we snel gaan slapen want het gaat een kort nachtje worden.
Mijn jas is terecht! De zusters in Lisieux hebben hem gevonden. Ze sturen de jas via de post terug naar Nederland.

Zondag 19 Oktober 2014

Vroeg dag vandaag 06:00u opstaan, daarna ontbijten samen met Bisschop Hoogenboom, hij kwam bij ons aan tafel zitten en we hebben gezellig gekletst. Leuk om een Bisschop in ons midden te hebben die zo dicht bij de mensen staat en oprecht interesse in ons toont. Hij is heel benaderbaar.

Vandaag hebben we twee jarigen in ons midden: Jennifer en Hedwig. Hedwig moet er aan geloven want zij wordt Sara vandaag en dat kunnen we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Om 07:45u vertrekken we vanuit Niort in een feestelijk versierde bus met aan boord twee Sara’s. Ja, want bij een Sara-verjaardag hoort natuurlijk een Sara-pop.

Het eerste gedeelte van de reis verloopt verder in rust, sommige van ons doen nog een dutje. Voordeel van zo vroeg vertrekken is dat je kan genieten van een prachtige zonsopkomst. Na de plas - en koffiepauze bidden we gezamenlijk de Rozenkrans. De jeugd organiseert een rondje Bingo incl. prijzen. En zo komen we stilletjes aan steeds dichter bij Lourdes. Het kriebelt en als we rond 13:00u de eerste bergen van de Pyreneeën in zicht krijgen worden de kriebels alleen maar heviger en kan de reis niet snel genoeg gaan.

Om 13:45u parkeert Marc de bus voor de deur van Hotel L’Euope waar we heel hartelijk ontvangen worden. Eenmaal binnen gaan we eerst lunchen en na de lunch worden de kamersleutels uitgedeeld. We gaan ons eerst even installeren en wat opfrissen.
Om 15:15u verzamelen we buiten bij het hotel en gaan we met de hele groep richting het Heiligdom om Maria te begroeten. Op het Heiligdom aangekomen houden we eerst even een gebedsmoment met de groep. Daarna gaan we dan toch echt naar de grot en kunnen we Maria begroeten. Het voelt weer als thuis komen!

Na de begroeting ben ik de eerste kaarsen aan gaan steken voor mensen die mij daarom gevraagd hadden. Vanaf de kaarsenbakken zijn we over de achterste brug bij de baden, via de prairie terug gewandeld. Bij de Bernadettekerk was men bezig met de voorbereidingen voor de Sacramentsprocessie. Daar hebben we naar zitten kijken en tot onze verbazing trok de processie een heel andere richting op dan normaal gesproken.
Nadat de processie voorbij was getrokken zijn we terug gelopen naar ons hotel. We hebben nog eventjes op bed gerust want er wachtte ons nog een avondprogramma en we waren al vroeg in touw, dus even een rustmoment kwam goed uit.

Na het eten zijn we naar de Bernadettekerk gewandeld, daar hadden we om 20:30u de Welkomstviering. Er was mij gevraagd of ik de vlag wilde dragen bij de viering en natuurlijk wilde ik dat wel, dat is een hele eer om dat te mogen doen. Samen met de jarige Hedwig heb ik de VNB-vlag de kerk in en uit mogen dragen. Na afloop van de viering stond Bisschop Hoogenboom en zijn Pastorale team, bij de uitgang van de kerk om ons de hand te schudden en een goede bedevaart te wensen. Na afloop hebben we nog een heel gesprek gehad met de Bisschop en zijn we ook nog met hem op de foto gegaan. Om 22:30u waren we terug in ons hotel en lekker gaan slapen.

Maandag 20 Oktober 2014

Voor bedevaartbegrippen starten we vandaag rustig op. om 08:15u kunnen we rustig ontbijten. Na het ontbijt vertrekken we richting de Rotonde op de Prairie voor de Catechese met onze eigen groep. Het thema van onze Catechese is “Hoe bewandel jij je levensweg?”. Pastor Renée had voor een ieder van ons een A4 met foto’s van verschillende soorten schoenen o.a. pumps, bergschoenen, wandelschoenen, gymschoenen, sneakers, dansschoenen. Ook kregen we een A4 met foto’s van verschillende soorten paden o.a. een bergpad, asfaltweg, grintpad, smal pad op een bergtop, een pad door heuvels en dalen. Aan de hand van deze foto’s mocht een ieder van ons vertellen met welke schoenen jij je levenspad loopt en over wat voor soort pad. Daar kwamen bijzondere, mooie en ontroerende verhalen uit voort.

Na de Catechese hebben we aan de overkant van de Grot een onofficiële groepsfoto gemaakt, met de Grot op de achtergrond. Hierna zijn we naar het Rozenkransplein gewandeld voor de officiële groepsfoto, samen met de maatschappelijk stagiaires en Pastoor Casper.
Na het fotomoment ben ik samen met Peter en Correttie naar de Limburgse winkel geweest om Cathie en haar moeder Mia te begroeten. Het was er rustig en we hebben een tijdje met elkaar staan praten over de problemen die ook de winkeliers in Lourdes hebben i.v.m. de crisis. Ook voor hen zijn het onzekere tijden.

Daarna richting het hotel voor de lunch en voor de 3e keer deze reis kregen we weer frietjes met kip. Na het eten hebben Eric en ik een uurtje liggen rusten. Vanmiddag mochten we zelf aangeven wat we wilde doen. Ik wilde heel graag naar het kerkhof achter de Parochiekerk om het Nederlandse graf te bezoeken en voornamelijk het graf van Gerard van Tiel. Gerard was een heel bekend gezicht in Lourdes, samen met zijn vrouw Paula was hij beheerder van het ‘Local’ waar alle hulpmiddelen die de VNB nodig heeft, staat opgeslagen en wordt onderhouden. In de oranje bus kwam je Gerard en Paula regelmatig tegen. 7 januari 2012 is Gerard overleden. Tijdens de 35+ reis oktober 2012 lag het ook in de planning om naar het graf te gaan, maar toen is het niet gelukt. Vandaag gaan we voor een herkansing. Samen met Eric, Gea, Carla, Correttie, Peter en Tom ga ik op pad.

Omdat we langs de Parochiekerk komen, gaan we daar ook even naar binnen. Ik koop er een kaarsje en dat neem ik mee naar het kerkhof om bij Gerard te kunnen branden. Na het bezoek aan de kerk gaan we op zoek naar het kerkhof. Ik was daar al eens eerder geweest in 2000 geloof ik en ik wist nog goed de weg, ook het Nederlandse graf hadden we snel gevonden. Peter en Tom hebben onze kaarsjes aangestoken, het vuurtje moesten we aan een medewerker van het kerkhof vragen.

Vanaf het kerkhof wandelen we terug richting het Heiligdom waar we als groep verzamelen. Als we compleet zijn wandelen we naar een rustige plek langs de Gave, dichtbij de Witte Kruisweg. Daar houden we ons boetemoment. Na afloop mogen we allemaal een steen uitzoeken en op de steen mogen we schrijven wat we van ons af willen gooien, om je rugzak leger te maken. Daarna mocht je de steen in de rivier gooien of er iets anders mee doen wat voor jou goed voelt. Eric en ik delen samen een steen en besluiten deze samen in het water van rivier de Gave te gooien. Een mooi, bijzonder en integer moment.

Toen we terugliepen zijn we nog een kaars gaan opsteken, daar was vanuit Nederland om gevraagd en dan is het een kleine moeite om te doen als je toch in Lourdes bent. Daarna zijn we nog even naar het terras van Rivierasol geweest. Tegen etenstijd weer terug naar het hotel. We gingen vanavond iets eerder eten i.v.m. de Lichtprocessie.
Na het eten zijn we met de hele groep naar het Heiligdom gegaan voor de Lichtprocessie. En onze bedevaart heeft een belangrijke rol tijdens de Lichtprocessie. VNB mag voorop lopen, het kruis dragen en het Mariabeeld dragen. Aan het eind van de Lichtprocessie mag Bisschop Hoogenboom de afsluiting en zegenwens uitspreken.
Terug in het hotel hebben we ons nog even opgewarmd met een warme kop chocomel of cappucino. En zo kwam er een eind aan een mooie dag in Lourdes, op naar de volgende maar eerst slapen.

Dinsdag 21 Oktober 2014

Vandaag mochten we ook rustig opstarten, we hoefde pas om 09:15u te vertrekken naar het Heiligdom voor de mis aan de Grot. Dit is altijd een bijzonder moment om aan de Grot in Lourdes, zo dicht bij Maria samen de Eucharistie te vieren. Het was voor mij ook een bijzondere viering omdat er bij de voorbeden enkele intenties gelezen zouden worden voor vrienden in Nederland. Zij waren via internet en ‘whats-app’ met mij/ons verbonden. Dat voelt dan toch wel speciaal hoor als je weet dat er thuis mensen met ons mee vieren. Mooi ook dat deze mogelijkheid er is!

Na de viering zijn we met de hele bedevaartgroep koffie/thee gaan drinken op een voor mij nieuwe plek. Jaja, zelfs na 23x Lourdes zijn er nog plaatsen te ontdekken waar ik nog niet eerder geweest ben. Het was bij ‘Salle Polyvalente’, als je voorbij de baden bent en dan rechtdoor lopen, niet de brug over maar links blijven houden. Daar de hele pad door lopen en daar was de plaats waar we gezellig met elkaar koffie/thee konden drinken. Lekker genieten in het zonnetje want het was heerlijk weer.
Na afloop heeft Marc ons met de bus opgehaald en terug naar ons hotel gebracht. Daar aangekomen konden we meteen aan tafel voor de lunch.

De voormiddag was weer vrij te besteden. We hebben eerst een uurtje gerust en daarna met een groepje op weg gegaan om het Hospice te bezoeken. Helaas was de lift kapot, met de lift hadden we ons een flinke klim kunnen besparen. Om te voet bergop te gaan met de rolstoelen, dat was niet zo’n goed idee. Daarom hebben we een andere route genomen, die minder steil was. Via de winkelstaart richting de St, Michelpoort. We kwamen tijdens de wandeling voorbij het Bernadette museum en zijn daar eventjes naar binnen geweest. Bij de St. Michelpoort hebben we even een plaspauze gehouden. Daarna zijn we Boulevard de la Grotte in gelopen en daar zijn we op een terrasje beland en niet meer verder gekomen. We vonden het allemaal wel prima zo.

Om 16:00u was bij de Gekroonde Maagd onze verzamelplaats, van daaruit zijn we naar de Sacramentsprocessie gegaan. Eric mocht de banier dragen en voorop de processie lopen, een hele eer maar hij heeft het geweten ook hoor. Doordat de Pius X-kerk gesloten is, werd er uitgeweken naar de Bernadettekerk. De route van de processie verliep dan ook heel anders. I.p.v. via de Esplanade naar de Pius X te lopen, gingen we nu via de prairie en achter de Bernadettekerk langs.
Bijkomende moeilijkheid was ook nog een opstekende wind, die vol in het banier blies. Voor Eric extra lastig, zie het maar te doen….blind zijn en dan een route moeten lopen die je niet kent, met een banier in je handen, die je rechtop moet zien te houden, wat heel moeilijk werd door de harde wind. Maar met wat extra hulp van Correttie en Ger is het Eric toch maar mooi gelukt! En dan te weten dat hij vorig jaar nog een niertransplantatie heeft gekregen. Eric was wel doodmoe na afloop, maar ik was beretrots op mij kanjer!
Het was ook wel heel bijzonder om zo’n andere sacramentsprocessie mee te maken. Ook dit heb ik in de 22x hiervoor nooit mee gemaakt, weer een nieuwe Lourdes ervaring erbij!

Na afloop van de Sacramentsprocessie ben ik naar Photo Durand geweest. Gea vertelde dat er een mooie foto van mij hing, die gisteren bij de mis aan de grot is gemaakt. Dus was ik nieuwsgierig geworden. Toen wij er aan kwamen waren ze al de foto’s van de Sacramentsprocessie aan het ophangen. Dat ging supersnel want die was nog maar net afgelopen, wij kwamen er vandaan. Er hingen 2 mooie bij waar Eric op stond, die heb ik meteen besteld. Vanuit de fotograaf kon het niet missen om nog een keer naar de Limburgse winkel te gaan. Van daaruit zijn we terug naar ons hotel gelopen.

o We hadden drie gasten bij het avondeten: Pastoor Casper, bedevaartleider Pim en logistiek manager Ger.
Na het eten zijn we met de hele groep naar de witte kruisweg gegaan. We hebben de kruisweg in het donker gelopen, met fakkels. Bij elke statie ging er aan beide kanten iemand met een brandende fakkel staan. Dat gaf een heel bijzonder effect en de staties kwamen op deze manier heel anders over. Het was heel mooi om op deze wijze gezamenlijk de kruisweg te bidden, beleven en ervaren.

Na de kruisweg hebben we gezamenlijk een kaars van Jeanine gebrand en natuurlijk ook door de grot gelopen en even gezeten. De flesjes met water hebben we ook maar meteen gevuld en daarna gingen we weer op weg naar ons hotel. Maar eerst was er nog een rolstoelenrace. John duwde mij en Leon duwde Eric en John ging Leon uitdagen. John ging hard van start maar we werden op het eind toch nog net ingehaald door Leon en Eric. Vals spel hoor want Leon was later gestart dan John. We hebben veel gelachen op de terugweg, het was een leuke afsluiting van alweer een mooie en bijzondere dag.

Woensdag 22 Oktober 2014

Woensdag vandaag, dat is altijd de dag van de Internationale mis in de Pius-X. Tot gisteravond was het de grote vraag of deze door kon gaan. De Pius-X is dicht maar er zijn ook geen georganiseerde bedevaarten in Lourdes op de VNB na. Gisteravond werd verteld dat de mis wel door zou gaan maar het zou een Nationale mis worden in de St. Jozefkapel. Toch kreeg de viering een Internationale tint want er was een groep Italiaanse pelgrims, die met ons mee wilde vieren. Naast ons eigen pastorale team ging ook de Italiaanse priester mee voor in de viering. Aan het eind van de viering kwam de Bisschop er achter dat er zelfs ook Duitse en Engelse pelgrims zich bij ons hadden aangesloten en zij werden alsnog hartelijk verwelkomt.

Ik vond het een mooie viering en veel knusser zo in de St. Jozefkapel dan in de grote Pius-X. Wij hebben toch wel een bijzondere bedevaart deze week, alles loopt heel anders dan anders. Ik heb het al eerder gezegd 23x Lourdes verveelt echt niet, elke reis is anders en je ontdekt steeds nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen en je maakt dus ook steeds weer iets anders mee. Nee, voorlopig ben ik Lourdes nog lang niet beu. Dit zal vast niet mijn laatste Lourdesreis worden.

Na de viering zijn we met de hele 35+ groep naar het terras van Rivierasol gegaan en daar wachtte ons een verrassing…..we werden getrakteerd op taart bij de koffie/chocomel/cappucino/thee. We hebben allen heerlijk zitten smullen in het zonnetje bij Rivierasol.
Daarna weer terug naar het hotel. Veel honger had ik natuurlijk niet meer na dat stuk taart. Na het eten zijn we een uurtje gaan rusten en toen was het weer tijd om naar beneden te gaan. Om 15:30u hadden we de viering met handoplegging. Dit is altijd een mooie maar vaak ook emotionele viering. Het is heel speciaal om in Lourdes de handen opgelegd te krijgen en je gesterkt te mogen voelen. Ik heb er geen foto's gemaakt, daar is deze viering te persoonlijk voor.

Na de viering zijn we de bestelde foto’s op gaan halen bij Photo Durand en daarna wilde Eric naar de Limburgse winkel. Hij was er nog niet geweest en wilde ook Cathie weer eens ontmoeten. Dat werd een warm onthaal voor Eric. Na de winkel half leeg gekocht te hebben kregen we allebei een leuke rugzak van de Limburgse winkel. We zijn toen naar Jeanne D’rac gewandeld en daar aangekomen bleek bijna de hele groep al op het terras te zitten, dus zijn wij er gezellig bij gaan zitten. Het was lang geleden dat ik bij Jeanne D’arc was geweest omdat wij de laatste jaren altijd naar Rivierasol gaan. Daar is meer ruimte voor de rolstoelen.

Met het avondeten kwam er ineens ‘hoog’ bezoek binnen vallen. De Bisschop, bedevaartleider en projectleider kwamen onze jarige Margreet feliciteren met haar verjaardag. Margreet is begeleidster/coördinator van de maatschappelijke stagiaires.

Vanavond zijn we niet weg geweest maar in het hotel gebleven waar een gezellige avond georganiseerd werd door de stagiaires.
Voor het zover was had Mariëtte ons iets moeilijks te vertellen. Het is namelijk onze laatste 35+ reis…….dat had ik al aan zien komen en we hadden het er ook al vaker over gehad maar als het doek dan echt valt, dan doet het toch pijn. Wij zijn in 2000 met onze 35+ groep gestart omdat we te oud werden om met de jongerenreis mee te gaan en er toen nog geen alternatief was voor de ‘oudere jongeren’ van boven de 35+. Tijdens mijn laatste jongerenreis in 1998 heb ik samen met enkele andere ‘ouderen jongeren’ en vrijwilligers van toen, ons ingespannen om iets voor ons op te zetten. Dit is ons gelukt en in 2000 begonnen we op proef de 35+. Dat werd een succes en zo is de 35+ ontstaan en verder gegaan.
Eric, José, Will en ik zijn er vanaf het begin bij geweest. Ik heb zelf vanwege ziekte het jaar 2003 en 2005 over moeten slaan, maar alle andere 35+ reizen was ik er bij. De 35+ voelt dan ook als een ‘kind’ voor mij en het doet dan pijn dat we stoppen. We zijn inmiddels grotendeels rond de 50. Nieuwe aanwas komt er niet bij en als er nieuwelingen mee gaan is het meestal voor 1x want het schijnt toch moeilijk te zijn om aansluiting te vinden binnen een groep die al jaren met elkaar op reis gaan.
Wij worden ouder maar ook onze vrijwilligers worden ouder. De meeste van ons hebben zwaardere zorg nodig dan 14 jaar geleden. Ik kijk maar naar mezelf. In 2000 kon ik nog lopen en alles zelf doen, nu ben ik rolstoel afhankelijk en meer hulp nodig. Ook Eric heeft de afgelopen jaren heel veel mee gemaakt op gezondheidsgebied. Dit alles heeft doen besluiten om de 35+ op de manier zoals wij het nu doen te stoppen.
Volgend jaar worden wij ingedeeld bij het zorghotel. Enkele vrijwilligers willen met ons mee naar het zorghotel. Tja, we moeten maar gewoon gaan kijken hoe dit volgend jaar gaat lopen. Ik heb zelf inmiddels wel de ervaring dat, hoe en met wie je ook naar Lourdes gaat, het is altijd fijn om er te zijn en het komt altijd goed, alle vrijwilligers die met welke reis dan ook mee gaan, doen hun best om er een mooie week van te maken. Maar de 35+ was wel ‘mijn’reis.

Na dit vervelende bericht hebben we diep adem gehaald en iets gezelligs gaan doen. De stagiaires kwamen luid zingend binnen gestormd en hadden zich grappig uitgedost. Er werd gezongen en gedanst, volop leven in de brouwerij. Daarna hebben we nog een paar rondjes Bingo gespeeld, waarbij ik maar liefst 2x een prijsje won. Om 23:00u hielden we het voor gezien en zijn we naar bed gegaan.

Donderdag 23 Oktober 2014

Vandaag is onze excursiedag. Om 10:00u vertrekken we met de bus van Marc en trekken we een dagje de Pyreneeën in. Onderweg is het genieten van het berglandschap. De gevolgen van de overstromingen in 2012 en 2013 zijn op sommige plaatsen nog te zien. Ook zie je dat rivier de Gave op sommige plaatsen wel 2x zo breed is geworden dan voorheen. Dit door de grote rotsblokken die tijdens de overstromingen mee naar beneden zijn gesleurd en de oevers breder hebben gemaakt. Gelukkig staat het water nu niet zo hoog in de Gave.

Om 11:00u arriveren we in Gavarnie. In het kerkje van Gavarnie houden we onze groepsviering. Een mooie, integere viering. We bidden en zingen met elkaar, steken allemaal ons eigen kaarsje aan en delen het brood met elkaar. Een bijzonder moment weer voor ons als groep. Dan denk ik wel eventjes dat dit waarschijnlijk ook de laatste keer was dat we het zo konden doen…….volgend jaar in het zorghotel zullen we dit niet meer kunnen doen.

Na de viering gaan we buiten op een terras van onze lunchpakketten smullen. Als de magen gevuld zijn gaan Eric en ik een eindje wandelen, Pieter is zo vriendelijk om ons te helpen en mij te duwen. We zijn tot aan de eerste brug gewandeld, daar heb je een mooi uitzicht op de rotsmassa waar bovenin de waterval te zien is, de bron waar de Gave ontspringt. De groep stagiaires is te voet op weg naar die waterval.

Om 14:30u zijn Eric en ik terug bij het terras en genieten we daar van de zon en een lekkere mok chocolademelk. Van lieverlee komt iedereen terug gewandeld vanuit de bergen. De stagiaires vertellen heel enthousiast over hun wandeling naar de waterval en hebben in hun waterflesjes de ‘eeuwige sneeuw’ bij. Er lag overigens weinig sneeuw. Ik weet nog in de jaren ’90 dat de rotsmassa helemaal bedekt was onder een dik pak sneeuw. De laatste jaren dat ik hier was, is er steeds minder sneeuw te zien……..klimaatverandering??

Om 15:30u stappen we weer in de bus en verrast Marc ons. Hij wil naar boven rijden om ons ook de eeuwige sneeuw te laten zien. We kunnen dan niet uitstappen maar wel de sneeuw zien vanuit de bus. De weg naar boven is best spectaculair, we stijgen heel snel en na elke slingerbocht kunnen we naar beneden kijken en zien we heel diep beneden ons het dal. De wereld daar wordt kleiner en kleiner. Helaas lukt het niet om bij de sneeuw te komen, de weg is op een gegeven moment afgesloten. We gaan weer terug naar beneden en dat is bijna nog spectaculairder dan naar boven. Iedereen geniet volop van de rit. Marc bedankt, dat je ons dit hebt laten beleven!

Als we weer beneden in Gavarnie zijn vervolgen we onze weg naar Lourdes. Marc zet ons om 17:30u bij de St. Jozefpoort af. Tom, Eric en ik gaan samen op stap. Ik moet eerst naar de wc en dan gaan we Tom het dakterras van het Acceuill laten zien, dat kende Tom nog niet. Vanuit het Acceuill gaan we bij de kraantjes onze flesjes vullen met het Lourdeswater en dan nog even naar de Aanbiddingskapel. Ik was nog niet eerder in deze kapel geweest en wilde graag een kijkje nemen. Het was heel stil in de kapel. Dat hoort natuurlijk ook zo.

Het liep weer richting etenstijd dus terug naar ons hotel. Bisschop Hoogenboom was vanavond onze gast aan tafel. Na het eten heeft de Bisschop onze devionalia/souvenirs gezegend. Er was ook nog een bijzondere felicitatie van de Bisschop voor Peter onze misdienaar. Peter is thuis in zijn parochie al heel lang misdienaar en ook in Lourdes is hij bij elke viering misdienaar wat hij met veel vlijt en eerbied doet. Peter kreeg van de Bisschop een mooie sleutelhanger en was daar ontzettend trots op, met recht!

Na de zegening werden de mensen van het hotel en ober Michael in het zonnetje gezet. We hebben hen bedankt voor alle goede zorgen en gastvrijheid deze week en de voorgaande jaren. En we moesten ook afscheid nemen van hen want volgend jaar komen we niet meer terug in Hotel L’europe. Met het zorghotel verblijven we in een ander hotel, dat kan zijn Hotel Gloria of Hotel Padoue.
Nel en Janet hadden gisterochtend een knutselochtend en een broodplank met 2 klompjes er op gemaakt, deze versierd en dat hebben we als afscheidskado aan de Familie Deslus-Baylac gegeven. Als een mooie herinnering aan de afgelopen jaren met de 35+ groep.

En op de laatste avond in Lourdes moeten we natuurlijk even naar de grot om afscheid te nemen van Maria en haar te bedanken voor deze prachtige week.
Dat dit met de nodige emoties gepaard gaat, zal niemand verwonderen.

Afdaling met de bus bij Gavarnie

...

Afdaling met de bus bij Gavarnie

Vrijdag 24 Oktober 2014

Oooo wat doet het opstaan pijn vandaag……..om 05:30u moet ik mijn bed al uit en dan is Eric nog eerder opgestaan, hij is al klaar. Om 06:30u gaan we naar de bus en om 06:45u vertrekken we al.
De meeste van ons dommelen in de bus nog even in, ik ook. Als ik bijna 1.5u later mijn ogen weer open doe, kan ik genieten van een mooie zon opkomst.
De ochtend verloopt rustig, we houden een plaspauze en vervolgen onze weg weer. Om13:00u houden we weer pauze om onze lunchpakketten te nuttigen. Het is heerlijk weer buiten, de zon schijnt en we gaan lekker picknicken.

Na nog een middag rijden arriveren we om 18:05u bij het klooster in Nevers. Onze kamersleutels krijgen we later bij het avondeten, voor onze koffers wordt gezorgd. Eric en ik gaan samen naar de grot bij het klooster, daarna besluiten we ook even de tuin in te gaan. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan want we moesten een hoge drempel af met de rolstoel om buiten te komen en daar kwamen in het grind terecht. Maar vastbesloten als we allebei zijn, komen we toch vooruit. Eric duwt mij en ik moet sturen………het is bij ons twee echt ‘de lamme helpt de blinde’.

Daarna gaan we de eetzaal op zoeken voor het avondeten en na het eten meteen door naar de kapel van het klooster waar we onze laatste gezamenlijke viering hebben. Voor mij een bijzonder moment, zo dicht bij de schrijn met de Heilige Bernadette en tijdens de voorbeden worden enkele van mijn persoonlijke intenties gebeden.
De apparatuur van Gea had tijdens de viering weer kuren waardoor Gea, net als in Lisieux, weer op haar knieën voor mij kwam zitten, zodat zij toch voor mij kon tolken.

Na de viering zijn we naar een zaaltje gegaan met onze groep, de stagiaires, pastoor Casper en bedevaartleider Pim. De jeugd was flink uitgelaten en zong er op los, een vrolijke bende. Maar er gebeurde ook serieuze dingen. Elke stagiaire kreeg door Pim een certificaat uitgereikt. Zo kunnen zij thuis en op school laten zien dat zij de stage goed volbracht hebben. Groot applaus kregen ze want het is niet niks om als 14-15-16 jarige naar Lourdes te gaan en dan ook nog bij ons in de groep terecht komen. Ze hebben het echt allemaal super goed gedaan!

Na nog enkele toespraken en bedankjes sloten we de ‘zitting’ om 22:30u af en zijn we naar bed gegaan. Het was wel even wennen op de kamer, deze was nogal onlogisch ingedeeld en vooral Eric had heel veel moeite om er zijn draai te vinden. We hebben uiteindelijk toch ons bed gevonden en in slaap gevallen.

Zaterdag 25 Oktober 2012

We werden om 07:00u wakker en zijn toen we klaar waren gaan ontbijten. Als een van de eersten zaten we in de eetzaal. Na ons ontbijt zijn we naar de kapel gegaan, waar verder niemand was. Eric en ik hebben daar samen een poosje in stilte bij de schrijn van Heilige Bernadette gezeten. Het was heel fijn om samen zo dit moment te hebben zonder door iets of iemand gestoord te worden.

Vanuit de kapel gaan we ook nog even langs de grot waar we een kaars opsteken en eventjes blijven zitten. Als er meer mensen komen stappen we weer op en gaan we naar het winkeltje dat net open gaat als wij er aan komen lopen. In de winkel werd het al snel flink druk, dus zijn we weer naar buiten gegaan. Nog even naar de tuin, dat alles met zijn tweetjes maar Johan zit ons ‘stuntelen’ en komt te hulp. Hij neemt ons nog even mee naar de kleine kapel in de tuin. We beleven nog een fotosessie bij het beeld van Bernadette met de schaapjes. En dan is het alweer tijd om richting de bus te gaan.

Om 10:00u vertrekken we weer uit Nevers. In de bus is het gezellig, er wordt veel gekletst, gezongen, moppen verteld enz. Om 12:15u houden we een pauze en dan zijn we al bij Parijs in de buurt. Op de parkeerplaats eten we onze lunchpakketten en om 13:00u gaan we weer verder met onze reis.
Onderweg spelen we weer bingo. Als we in de drukte van Parijs komen, stoppen we daar even mee. We staan een flink eind in de file in Parijs het was er erg druk. Als we de drukte uit zijn gaan we weer verder met de Bingo. Later hebben we ook nog een kwis met vragen over het leven van Bernadette en over Lourdes. Er is volop gezelligheid.

Om 16:15u hebben we weer een half uurtje plaspauze en als we weer vertrekken krijgt Marc namens de hele groep een kado. Het boek ‘125 jaar betekenisvol ontmoeten’ over 125 jaar VNB-reizen. In het boek hebben wij afgelopen dagen allemaal iets geschreven voor Marc. Dat was grappig want met de feestavond in het hotel zijn we hiermee begonnen en tja Gea tolkt voor mij dus zij had ook hierover getolkt. Even later kwam Marc binnen en hij zag bij Gea op de tablet zijn naam staan. Toen werd Marc natuurlijk nieuwsgierig (zou ik ook zijn hahaha) Hij kwam vragen wat het geheim was en daar hebben wij natuurlijk heel vaag over gedaan en hem in het ongewisse gelaten of er wel of niet een geheim was. Nu was het geheim dus ontrafeld…….het boek.

Daarna kregen we de uitslag van de kwis. Thij werd 3e, Eric 2e en mijn persoontje ging met de 1e prijs ervandoor. Ik kreeg als prijs de zelfgemaakte envelop waar deze week onze gebedsintenties in hebben gezeten en die mee is geweest naar alle vieringen. Een bijzonder kado met een emotionele waarde. Eric won een mooi boek ‘Brieven van Bernadette’.

We waren nog niet klaar met de spelletjes want we gingen ook nog een rondje ‘petje op, petje af’ doen. Hierbij wonnen Jeanine en Thij. De reis ging met al die afleiding wel lekker snel.
Al hadden we wel vertraging op ons reisschema. We hadden om 18:00u in Lage-Zwaluwe aan moeten komen voor het afscheidsdiner maar om 18:00u reden we België binnen. Dwars door België is ongeveer twee uur rijden en dat klopte. Rond 20:00u waren we in Lage-Zwaluwe bij ‘De witte zwaan’. In de bus werd gezegd dat de bus om 21.15u weer naar Den Bosch zou vertrekken. Eric en ik gingen vanuit Lage-Zwaluwe met de taxi naar huis. Eric bestelde de taxi voor 21:45u met het idee dat wij dan eerst de bus uit konden zwaaien en daarna zelf met de taxi naar huis gaan.

Dat liep iets anders. Het duurde ontzettend lang voor het eten werd opgediend. Pas na 1.5u kwam de soep op tafel en even later zagen we een taxi chauffeur binnen komen, dat bleek voor ons te zijn. Mariëtte kwam vertellen dat zij had gevraagd of hij 15-20 minuten kon wachten, zodat wij konden eten. Dat verwachtte ik niet, want dat doet de taxi nooit. De chauffeur ging toch naar buiten om het aan zijn baas te vragen. Iemand bij ons aan tafel had de bediening al gevraagd of ze iets sneller konden zijn met opdienen omdat wij weg moesten. En dat hielp waarschijnlijk want er lag ineens een kipschnitzel op mijn bord en er werden frietjes en groenten op tafel gezet. De chauffeur kwam al weer naar binnen en ik vermoedde al wat er zou komen. Dus heb ik snel, snel nog iets van de kip gegeten en een paar frietjes mee gepakt en toen moesten we toch mee.

Balen dat we niet van iedereen afscheid konden nemen, maar van een paar mensen kon ik dat doen en naar de rest van de groep hebben we gezwaaid. Het ging ineens zo snel en voor ik het besefte zaten we in de taxi en dan is het zomaar abrupt afgelopen. Aan de andere kant heeft het afscheid nemen op deze manier mij wel een hoop tranen bespaard. Afscheid nemen is niet mijn sterkste kant en zeker niet na zo’n fijne week met elkaar. Maar toch een beetje dubbel zo.

SCHRIJFTOLK GEA, ALLE VRIJWILLIGERS, BEGELEIDERS, MEDE-PELGRIMS BEDANKT VOOR DEZE HELE MOOIE LOURDESWEEK!!!!

REISVERSLAGEN EN FOTOALBUMS
MAAK HIER UW KEUZE:

Reisverslag 35+ reis 2000
NLZ-reis met Jan 2001
Reisverslag 35+ reis 2001
Reisverslag 35+ reis 2002
Reisverslag 35+ reis 2004
Reisverslag 35+ reis 2005
Reisverslag 35+ reis 2006
Reisverslag 35+ reis 2007
Reisverslag 35+ reis 2008
Reisverslag 35+ reis 2009
Reisverslag 35+ reis 2010
Reisverslag NLZ reis Mei 2011
Nieuw - Reisverslag Busreis/35+ reis 2011
Reisverslag NLZ reis September 2012
Reisverslag Busreis/35+ reis 2012
Reisverslag Juli 2014
Reisverslag 35+ reis 2014
Links
Conny's Hoekje

Inhoud Conny's Hoekje:

HOME | EVEN VOORSTELLEN | COCHLEAIRE IMPLANT | LOGBOEK | LOURDES | MIJN BOEK: 'VAN HOREND NAAR DOOF' | ISRAEL (nieuw)|
TINNITUS | EEN WANKEL EVENWICHT | SCHILDKLIER | NIERKANKER | BAHA | ROME |
VAARVAKANTIE ZONNEBLOEM 2014 | VAARVAKANTIE ZONNEBLOEM 2007 | MIJN FACEBOOK | GASTENBOEK | CONTACT