VERSLAG 35+ REIS
17 - 24 Oktober 2009

Fotoalbum 35+ reis 2009

Ga er maar lekker voor zitten want het zijn heel veel foto's! Als je op de startknop drukt dan gaat de fotoshow automatisch. De foto's wisselen om de 15 seconden. Je kunt door met de muis op de knop met >> of << te klikken ook handmatig door het fotoalbum bladeren.
Veel kijkplezier!

Oja, mocht je nog leuke foto's hebben, ze zijn altijd welkom hoor! Mail maar door en dan zet ik ze er bij.

Zaterdag 17 oktober 2009

Na een lang jaar van wachten, was vandaag dan eindelijk de dag daar dat ik weer naar Lourdes ging. De tel ben ik een beetje kwijt geraakt, maar ik geloof dat ik dit jaar mijn 15e Lourdesreis was. Ik had de Valys-taxi om 11.30u besteld en deze kwam precies op tijd voorrijden met een verrassing. Eric zat namelijk al in deze taxi en zodoende konden wij met z'n tweetjes onze reis aanvangen. Dat was wel gezellig om zo samen naar Den Bosch te gaan. Er zat nog een oudere meneer in de taxi, hij ging ook naar Lourdes. Die man zal ons vast een paar uitgelaten tieners hebben gevonden, want we waren allebei zo druk in praten en doen.J 
Rond 12.30u kwamen bij het station In Den Bosch aan. Ik had de chauffeur naar het perron willen laten rijden, maar hij luisterde niet goed en reed verkeerd. Uiteindelijk zijn we voor het station afgezet. Daar stonden we dan op de stoep met onze koffers en ook de meneer was bij ons op de stoep afgezet. Tja.....en hoe kom je dan in het station en de koffers op het perron??? We hadden met twee begeleiders afgesproken dat wij hen mochten bellen als wij er waren en dan zouden zij ons komen helpen/ophalen. Dus Eric bellen naar beiden, maar geen van twee nam de telefoon op........schiet niet op dus.
Als geroepen kwamen er een paar meisjes aanlopen en vroegen of wij naar Lourdes gingen en of zij ons konden helpen. Zij bleken met de jongerenreis mee te gaan en waren op dat moment onze reddende engelen. Ze hebben onze koffers netjes naar het perron gebracht en er ook nog voor gezorgd dat ze in onze coupé terecht kwamen. Inmiddels waren onze vrienden Peter en Lianne gearriveerd. Zij kwamen ons uitzwaaien en samen met hen zijn wij naar het terras gegaan. Daar kwamen we onze begeleiding tegen en werden we uitbundig begroet. We zagen ook meteen een heleboel andere bekenden, dus het was meteen heel erg gezellig.
Na wat gedronken, gegeten en gekletst te hebben zijn we naar het perron gegaan waar de bedevaarttrein al klaar stond. Een hele drukte was het op het perron van pelgrims, vrijwilligers, wegbrengers, uitzwaaiers enz. Tegen 14.15u werd het tijd dat ik in de trein ging want mijn rolstoel moest nog naar de pakwagen gebracht worden. Die bevond zich helemaal vooraan de trein terwijl wij in rijtuig 13 zaten, bijna achteraan.
Het was jammer dat wij rijtuigen hadden waarvan de ramen niet omlaag konden en met van dat donker glas. Hierdoor konden we niet echt uitzwaaien en konden de mensen op het perron ons ook niet zien. De trein is volgens mij op tijd vertrokken rond 14.40u.
Ik zat met Eric en Marcel in de coupé en een nieuwe begeleidster; Christel. We hadden trouwens nog enkele nieuwelingen bij de begeleiding en bij de deelnemers. Dat vind ik altijd wel leuk, nieuwe mensen ontmoeten en leren kennen.
Onderweg gezellig gekletst en de een na de ander komt langs gelopen of even binnen gewipt. Rond 17.00u waren we in Maastricht waar de warme maaltijd in de trein geladen werd. Na het verlaten van Maastricht werden deze uitgedeeld en kregen we andijviestamp met een saucijsje voor geschoteld.
Na het eten ben ik samen met Bernadette en hulp van de begeleiding door onze twee rijtuigen 'gewaggeld' om aan alle pelgrims en vrijwilligers van onze 35+ groep een klein cadeautje te overhandigen. Omdat dit jaar het thema is "De weg van Bernadette" hadden Bernadette (de onze) en ik bedacht om iedereen een sleutelhanger met kompas te geven en daaraan hadden we een kaartje gemaakt met de tekst: "Dat we samen de juiste weg mogen gaan, in de voetsporen van de H. Bernadette". Dit cadeautje viel in goede aarde. De rest van de avond hebben we gezellig gekletst en gedaan in de coupé. Voor we het wisten liep het tegen middernacht en zijn we een poging gaan doen om te slapen. Iets wat niet altijd meevalt in een rijdende, wiebelende en hobbelende trein.

Zondag 18 oktober 2009

Ondanks het gewiebel en gehobbel, heb ik toch redelijk kunnen slapen. Om 7 uur werd ik gewekt door Christel. Ik was al wel wakker want om 6 uur was ik naar de wc geweest en op dat moment waren we in Toulouse. Iedereen werd via de galmende luidsprekers gewekt maar zonder CI (hoorapparaat) heb ik daar geen last van. Ze kwamen al vrij snel met koffie en thee langs en we hebben ons ontbijtpakket verorberd. Mooi op schema kwamen we rond 8.30u op het station in Lourdes aan.
Daar werd ik al opgewacht door een Lourdesvriendin, die op dat moment in Lourdes bij vrienden logeerde. Ik had haar in 2001 voor het laatst in levende lijve gezien, dus dat was heel leuk dat zij mij op stond te wachten om welkom te heten.
Daarna zijn wij met de rolstoelen te voet naar het hotel gegaan. Dat was een frisse wandeling want het was zo op de vroege morgen in Lourdes vrij fris. Maar het was wel heel lekker om na zo lang in de trein gezeten te hebben weer even de frisse lucht op te snuiven en weer te genieten van het 'thuis komen' in Lourdes. De rest van de groep werd met de bus naar het hotel gebracht en namen ook onze koffers mee.
Tegen 10 uur kwamen we bij het hotel aan waar we lekker een bak chocomel/koffie/cappuccino genomen hebben. In de tussentijd werd de kamerindeling geregeld en de sleutel uitgedeeld. Tegen 11 uur konden wij naar de kamers en werden de koffers ook gebracht. Daarmee wat gerommeld en heel eventjes de bedden uitgeprobeerd en toen weer naar beneden voor de lunch. Die bestaat niet zoals bij ons in Nederland uit een broodmaaltijd maar uit warm eten en ook het diner is warm eten. Voor mij is dat helemaal niets, want ik ben een hele slechte eter en helemaal met warm eten en nog erger met "Lourdes-eten". Deze maaltijd had ik geluk want we kregen frietjes en die lust ik toevallig wel.J 
Na de lunch zijn we eventjes terug naar de kamer gegaan om wat te rusten tot 14.30u. Toen moesten we buiten verzamelen en zijn we met de groep naar de grot gegaan om Maria te begroeten. Na het bezoek aan de grot en Maria was er de openingsviering in de Bernadettekerk. Helaas werkt de ringleiding nog steeds niet goed in de kerken in Lourdes, dus ik heb niets kunnen verstaan van de mis. Maar ik had het hier niet zo moeilijk mee als afgelopen jaren, het went zullen we maar zeggen. Na de mis gingen we terug naar het hotel voor het avondeten......voor mij droog stokbrood met water, want "Conny miemeut" lustte niets.K 
Om 20.30u na het eten hadden we een kennismakingsrondje. Mariëtte had ons 'tuk' ... ze kwam met een verhaal op de proppen dat het wc-papier op was in het hotel en ze deelde een rol wc-papier uit waar wij vanaf mochten scheuren wat we dachten nodig te hebben. Op dat moment had ik het niet helemaal goed gehoord en ik begreep er niet alles van en vond het ook vreemd want ik had toch wc-papier op onze kamer gezien?! Achteraf bleek het een grap/instinker te zijn J   We kregen daarna de opdracht om bij elk velletje wat je had afgescheurd, iets over jezelf te vertellen. Dus hoe meer velletjes je had, hoe meer je moest vertellen. De groep werd in twee groepen gesplitst en iedereen mocht zijn verhaaltje doen. Na afloop kwamen we allemaal weer tezamen en werd er door een van de begeleiders een samenvatting gegeven. Voor mij wel moeilijk om alles te volgen maar de meeste mensen kende ik al en Eric heeft mij later op de kamer bij gepraat. Bernadette had tijdens het voorstellen ook haar hulp aangeboden door te schrijftolken, lief van haar maar best moeilijk. Na de evaluatie kregen we namens de begeleiding een cadeautje aangeboden; een sleutelhanger met een schoentje er aan. ook werd het gedicht: "voetstappen in het zand" voor gelezen. Dit gedicht en lied, kwam in de loop van de week, regelmatig terug. Tegen 22.30u zijn we naar de kamer gegaan en lekker gaan slapen.

Maandag 19 oktober 2009

Vannacht heel goed geslapen maar toen ik wakker werd gemaakt door Eric om 7.15u voelde ik mij doodmoe. Tijdens het douchen werd ik ook even niet lekker maar na wat rustiger aan gedaan te hebben, zakte dat gelukkig weer.
Om 8uur moesten we ontbijten want om 10 uur hadden we catechese in de Rotonde (een gebouwtje op de prairie, tegenover de grot). Er kwam deze ochtend ook een journalist mee van het tijdschrift 'Lourdes'. Ze willen de 35+ groep extra onder de aandacht brengen. Vandaar dat deze journalist met ons mee liep deze ochtend om kennis te maken met onze groep, ons te interviewen en foto's te maken.
Marina, onze groepspastor, had als opdracht voor ons om op een denkbeeldige steen van papier, aan de ene kant onze zorgen op te schrijven en aan de andere kant dingen die ons blij maken en ons verlichten. We mochten daarbij alle creativiteit die we in ons hadden, gebruiken. Iedereen ging ijverig aan het werk. Ik had op mijn steen aan de ene kant grijze wolkjes getekend met daarin mijn zorgen, moeilijkheden. Aan de andere kant bloemetjes met daarin de verlichtende, blije dingen.............over creativiteit gesproken.JK 
Na onze ijverigheid kregen we koffie in de Rotonde en daarna hebben we buiten een groepsfoto gemaakt voor het Lourdes-tijdschrift. De journalist stelde ons ook nog allerlei vragen, helaas voor mij weer moeilijk te verstaan, maar andere mensen gaven goed antwoord. Het was trouwens wel ontzettend koud in de Rotonde, dat is op de foto's te zien dat iedereen onder dekens verstopt zit. Het liep alweer tegen 12 uur dus hoog tijd om richting hotel te gaan voor de lunch (mijn strafuurtje noemde ik het eten JK )
Tijdens de lunch hadden we weer bezoek. Nu van Hanneke, zij verzorgt de verslagen op de VNB-website (www.lourdes.nl) en vandaag wilde zij over onze groep een verslag maken en foto's voor op de website. Aan aandacht hadden we geen gebrek hoor!
Rond 13.30u zijn Eric en ik naar de kamer gegaan om te rusten. Iets na 2 uur kwam een begeleidster mij vertellen dat er visite voor mij was. Dit bleek Ria te zijn, een Nederlandse mailvriendin die sinds 2 jaar in Lourdes woont en waarmee ik via de computer in contact ben gekomen. Ik ben mee naar beneden gegaan want ik was heel nieuwsgierig naar haar. Het was heel leuk om haar nu in het echt te ontmoeten en we hebben even gezellig zitten kletsen totdat ik weg moest. Want we moesten vertrekken naar de Bernadettekerk voor de Boeteviering. Na de Boeteviering hebben we ook nog met onze groep de Kruisweg van de zieken gelopen.
Om 17.30u waren we terug in het hotel en heb ik de maaltijd overgeslagen (geen strafuurtje) en ben gaan rusten omdat we vanavond de Lichtprocessie mee zouden lopen. Daar wilde ik wel een beetje uitgerust voor zijn. Om 20.00u zijn we daarheen gelopen en wij zijn nog nooit zo vroeg klaar geweest voor de lichtprocessie, we waren de eersten!
De lichtprocessie was weer heel mooi, dat blijft mooi, een kippenvelmoment. Alleen was het wel erg koud en kwamen we na afloop zo'n beetje bevroren terug in het hotel. Ondanks dat we wel warme dekens over ons heen hadden. Ik had vooral bevroren voeten, echt ijskoud waren die. Na eerst warme chocomel gedronken te hebben om weer wat op temperatuur te komen en nog wat gekletst te hebben zijn we tegen 23.30u richting de kamer gegaan om te gaan slapen.

Dinsdag 20 oktober 2009

verwacht. Vandaag was de mis aan de grot, gelukkig was het niet zo koud aan de grot. Bernadette mocht de eerste lezing voorlezen en de kinderen/jongeren zongen een zelfgemaakt lied. Een jongen speelde het Ave Maria op zijn trompet, dat was heel mooi.
Na de mis kregen we bij het acceuill koffie en thee. Toen we daar zaten kwam Ria weer eventjes langs en ook nog wat andere bekenden die mee waren met deze reis, kwamen eventjes kletsen. Na de koffie moesten we richting hotel voor de lunch en weer heb ik alleen stokbrood en water op (erg hé)
Na het eten hebben Eric en ik een uurtje gerust en om 14.50u moesten we buiten bij het hotel weer paraat staan om richting Heiligdommen te lopen voor de groepsfoto. Na het maken van de groepsfoto zijn we richting de kapel St.Frai gelopen (acceuill Notre Dame). Daar hadden we onze eigen groepsviering. Tijdens deze viering had Marina al onze stenen in het midden gelegd met een rugzak en een kaars. Eerst met de donkere kant naar boven. Aan het eind van de viering werden de stenen omgedraaid met de verlichtende kant naar boven. Dit om te symboliseren dat we een stukje van onze last, onze steen hebben losgelaten/weggegooid. We kregen van Marina allemaal een klein zakje met een klein steentje erin en dat symboliseerde de verlichte rugzak die we nu hebben. Ik vond het een mooie viering en Marina houdt heel goed rekening met dat ik het niet goed kan horen. Ook met de gebeden voor en na de maaltijd komt ze altijd bij mij staan, zodat ik het ook kan horen. Dat vind ik heel goed en lief van haar. Aan het eind van de groepsviering hebben we gezamenlijk het gedicht "voetsporen in het zand", in liedvorm gezongen.
Om 17.00u stond de sacramentsprocessie op het programma en die wilde ik graag mee lopen (rijden) Er waren nog een paar mensen die dat wilde en de rest van de groep zou kijken. Na de sacramentsprocessie zijn we naar het hotel gegaan waar we buiten voor het hotel lekker iets hebben gedronken, want dorst hadden we na zo'n lange middag wel.
Na het eten (waar ik maar niets meer over vertel) stond er een feestavond op het programma. Niet echt mijn ding.....en ik zag er al tegenop maar wilde toch even gaan om niet buiten de groep te vallen. Maar tot mijn verbazing werd het een hele leuke avond. De begeleiding had een feestavond bedacht met als thema "Holland". Ze hadden zich verkleed in het oranje, Delfts blauw en boerenzakdoeken. We werden eerst verrast met een portie Hollandse poffertjes inclusief de poedersuiker! Daarna werden we in 4 groepen verdeeld en gingen we een quiz spelen. We kregen allemaal vragen voorgelegd over Lourdes en Bernadette. Er brak een heuse strijd los tussen de 4 ploegen, echt lachen en heel leuk was het. Na afloop nog wat bij elkaar gezeten en gekletst en toen lekker naar bed.

Woensdag 21 oktober 2009

Vanmorgen mochten Eric en ik uitslapen! De anderen gingen naar de internationale mis in de Pius-X maar Eric en ik hadden besloten om deze over te slaan en met behulp van de begeleiding naar de grot te gaan, kaarsen opsteken, water halen en winkelen. Maar wat denk je.....mag ik uitslapen en dan word ik om 7 uur wakker omdat ik naar de wc moest K   Daarna ben ik nog wel even terug gekropen en is Eric eerst gaan douchen en daarna ik (zo doen we het altijd, ik mag altijd uitslapen J ) Om 8.30u toen de rest van de groep naar de kerk vertrok, gingen wij ontbijten.
We moesten daarna wel even wachten op onze begeleiders want die waren mee naar de kerk om rolstoelen te duwen. Daarna waren zij voor ons beschikbaar en zijn wij op pad gegaan. Nel had ook besloten de kerk over te slaan en ging met ons mee. Samen met Bert, Correttie en José zijn we op pad gegaan. Eerst naar de grot, toen kaarsen opgestoken en daarna de flesjes met water gevuld. Hierna gingen Nel en José samen verder op pad en Eric en ik met Correttie en Bert onze weg. Eric wilde een Mariabeeldje kopen en had gehoord waar een winkel was met mooie beelden. Nou dat was inderdaad een winkel met hele mooie beelden, maar ook ontzettend dure beelden. Correttie liet Eric van alles zien, met zijn handen en de winkeleigenaar vond dat allemaal goed. Dat was wel heel leuk en bijzonder en we hebben daar alle tijd genomen. Hierdoor ging de tijd wel snel om en voor we het wisten liep het weer tegen 12 uur, dus tijd om terug naar het hotel te gaan.
Na het eten zijn we samen weer gaan rusten (vaste prik) waarna we om 14.30u richting de Bernadettekerk vertrokken voor de handoplegging. Deze was vooral voor Eric heel emotioneel en na afloop zijn we geen koffie gaan drinken bij het acceuill maar hebben we samen op een rustig plekje langs de Gave gezeten, om weer een beetje op verhaal te komen.
Tegen 17.00u kwamen onze begeleiders terug en zijn we nog naar de Limburgse winkel geweest om wat inkopen te doen. Eric werd meteen in beslag genomen door Katy, die hem meteen ging helpen en wij hadden het nakijken en konden wachten. Ik heb daar een mooi herinneringsbord gekocht voor op het graf van mijn vader.
Na het winkelen zijn we nog iets gaan drinken bij Rivierasol. Tegen 18.30u gingen we weer richting hotel en ben ik gaan rusten i.p.v. eten want we wilde 's avonds naar de Lichtprocessie gaan kijken. Ik hoorde dat Eric en Marcel hem graag mee wilde lopen en dat heb ik toen ook gedaan, de rest van de groep heeft wel gekeken. Na de lichtprocessie zijn we met de hele groep door de grot gegaan en daarna hebben we gezamenlijk kaarsen opgestoken. Dit was voor mij een emotioneel moment maar het was ook heel mooi. Om 23.15u waren we pas weer terug in het hotel en na een warme beker chocolade, zijn we naar boven gegaan en ons bed ingedoken.

Donderdag 22 oktober 2009

Om 7.15u opgestaan want we wilde na het ontbijt om 9 uur vertrekken voor “de weg van Bernadette”. Deze voert langs plaatsen die voor Bernadette belangrijk waren o.a haar geboortehuis, het cachot, de pastorie, de hospice en parochiekerk. Omdat er enkele mensen waren die eerst naar de mis van 9.30u wilde, zou de rest van de groep eerst de kerken gaan bezichtigen om dan daarna met zijn allen “de weg” te gaan lopen. Alleen werkte het weer niet zo met ons plannen mee……het regende K
Vol goede moed zijn we toch vertrokken. Onze lunchpakketten mee in een rolstoel met een regenpak er overheen en deze werd Flipje gedoopt J   Het plan was om ergens onderweg te picknicken. We hebben eerst even de Crypte (middelste kerk) bekeken en daar in het Mariakapelletje een kaarsje opgestoken. Bert wist ons ook heel veel te vertellen over de kerken en over Lourdes. Ik ben er nu al vaak genoeg geweest en weet zelf inmiddels ook wel veel, maar Bert vertelde toch nog veel, wat ik nog helemaal niet wist. Dat was leuk en interessant. Daarna een kijkje genomen in de Rozenkransbasiliek (onderste kerk). In deze kerk zijn alle geheimen van de Rozenkrans in mozaïek afgebeeld. Dat zijn hele kunstwerken om te zien. Vorig jaar zijn aan de buitenkant van de Rozenkransbasiliek de (nieuwe) geheimen van het licht op de voorgevel aangebracht. Ook in mozaïek maar heel anders dan binnen. Binnen is het een heel fijn mozaïekwerk en aan de buitenkant heel grof, daar is gebruik gemaakt van allerlei verschillend materiaal.
Tijdens ons bezoek aan de kerken hoopte we nog dat het droog zou worden maar dat gebeurde niet. Het ging alleen maar harder regenen i.p.v. minder. Toen hebben we besloten om naar het “Musee de Bernadette” te gaan. Dat staat dichtbij de Heiligdommen en dan waren we weer even droog. In dit museum zijn spulletjes te zien uit het leven/de tijd van Bernadette. Helaas hadden we maar een half uurtje om hier rond te kijken omdat het museum dan zou sluiten. Na dit bezoek zijn we terug naar ons hotel gegaan en hebben we daar ‘gepicknickt’, onze lunchpakketten opgegeten.
Daarna zijn Eric en ik een poos gaan rusten en toen we weer opstonden regende het nog steeds. We hebben beneden tv gekeken en een beetje gekletst. Rond 15.30u leek het iets droger te worden en zijn we eventjes gaan winkelen samen met José en Christel (begeleiding). Helemaal droog was het nog niet, het zeurde steeds. Na de inkopen gedaan te hebben zijn we lekker naar een terras gegaan.
Na het avondeten kwam Diaken Mari van der Heijden onze souvenirs/aankopen zegenen. Hij stond naast mij dus ik kon zijn toespraak gelukkig goed volgen. Mari deed de zegening op een mooie, leuke manier, met een beetje humor maar ook met respect.
Na de zegening hadden we de evaluatie van de groep en mochten wij allemaal vertellen wat we van deze week vonden. Wat ons mooiste moment was en wat nog aandachtspunten zijn voor de begeleiding. Ik vond het kaarsen opsteken met de hele groep een mooi moment maar eigenlijk zijn er in zo’n Lourdesweek ontzettend veel mooie momenten. Na de evaluatie mocht ik uit naam van onze groep de bedankjes uitdelen, gemaakt door Nel. Daarin vertelde ik dat het mooiste moment eigenlijk onze vrijwilligers zijn, want zonder hen zou de hele reis voor ons niet mogelijk zijn. Zij nemen elk jaar toch maar weer een week vakantie. Niet om eens lekker te relaxen maar om zich dienstbaar te maken voor ons, dat is toch geweldig!!
Eric en ik wilde vanavond graag nog even langs de grot om afscheid te nemen. Het was even onzeker of dit zou gaan lukken maar het kon. We vertrokken wel wat later dan de planning was, rond 23.15u. Ik zei nog dat we dan snel moesten zijn om op tijd door de toegangspoort terug te kunnen. De poort sluit om 24.00u en dan moet je langs een heel steil slingerpad om weer thuis te komen. Maar de begeleiders gaven ons alle tijd. Het werd een hele bijzondere avond. Het was al heel bijzonder dat het inmiddels droog was geworden en het helemaal niet koud was bij de grot, zoals voorgaande avonden. We waren er ook alleen met ons groepje: Eric, Marcel, Bernadette, Carla, Nel en ik en een aantal begeleiders. Op een gegeven moment wilde Marcel heel graag lopend door de grot. Dat is hem m.b.v. de begeleiders gelukt en het was al heel bijzonder dat het hem gelukt is. Toen hij weer terug naast ons zat, sprong er zomaar uit het niets een poes op zijn schoot en de poes ging rustig liggen spinnen. Wij hadden zoiets van het lijkt wel of Maria d.m.v. die poes aan Marcel laat weten hoe trots ze op hem is dat hij dit gedaan heeft en hem steunt en kracht geeft op die manier. We zaten geloof ik allemaal te huilen. Zo bijzonder, je ziet nooit katten bij de grot en dan springt zo’n beest ook nog zomaar bij Marcel op de schoot en gaat heel rustig liggen spinnen, terwijl katten normaal niets van vreemden moeten hebben. Deze avond was echt het allermooiste en bijzonderste moment van deze week.
Daarna wachtte de begeleiders nog een zware klus, zij moesten onze rolstoelen via het slingerpad naar boven zien te krijgen. Het was inmiddels al 00.30u dus de toegangspoorten waren inmiddels gesloten. Mensen die het slingerpad kennen, weten vast hoe steil en zwaar dit is. Met 3 begeleiders hebben ze de rolstoel naar boven geduwd. Op dat moment voelde ik mij heel erg klein en nietig en ook wel schuldig dat zij zoveel moeite moesten doen om mij boven te krijgen.
Ik weet ook hoe het andersom voelt want in de eerste jaren dat ik naar Lourdes ging en nog gezond was, heb ik ook regelmatig rolstoelen via het slingerpad omhoog geduwd. De mensen in die rolstoel voelde zich toen waarschijnlijk hetzelfde als mij, maar toen zei ik zelf: “het is niet erg, ik doe dit graag voor je”. Nu heb ik dus de andere zijde meegemaakt doordat ik nu zelf in de rolstoel zat.
Bijzonder was het ook wel weer want volgens mijn herinnering ben ik in 1998 voor het laatst via het slingerpad naar ‘buiten’ gegaan, dus dan is het ook al zolang geleden dat ik zo laat nog bij de grot ben geweest. En de mooiste tijd om bij de grot te zitten is in die nachtelijke uren omdat er dan stilte en rust is. Ik heb vaak verlangd naar de ‘tijd van vroeger’ en nu heb ik die weer even mogen beleven. Prachtig toch en dan ook nog op zo’n bijzondere avond!! We lagen deze nacht pas om 01.30u in ons bed, moe maar heel tevreden.

Vrijdag 23 oktober 2009

Het was maar een kort nachtje, we sliepen net en moesten alweer opstaan (zo was ons gevoel) Om 8 uur moesten we ontbijten en daarna de koffers pakken. Die moesten voor 10 uur van de kamer zijn. Tja…….het is vandaag onze laatste dag in Lourdes, wat gaat zo’n week toch ontzettend snel voorbij.
Om 11.00u hadden we nog een slotviering in de Bernadettekerk. Na de mis zijn we met alle pelgrims afscheid van de grot gaan nemen. Nadat we door de grot waren gelopen, stonden daarna de priesters en pastors op een rij opgesteld en zij gaven ons allemaal persoonlijk een hand en wenste ons een goede thuisreis en veel kracht en steun voor thuis. Dit had ik zo nog nooit meegemaakt, ik vond het wel heel mooi dat ze dit zo deden.
De lunch was vandaag een uurtje later gepland om 13.00u. Daarna mochten Eric en ik nog wel even naar onze kamer om te rusten, dat was wel fijn. Om 14.45u moesten we weer beneden zijn want om 15.00u kwam de bus om ons naar het station te brengen. Net als zondag bij de aankomst in Lourdes, gingen de rolstoelers weer lopend naar het station. Nog even rustig de tijd om rond te kijken in Lourdes en afscheid te nemen.
Bij aankomst bij het station hebben we met z’n allen ons laatste terras in Lourdes genomen, tegenover het station. Tegen 16.15u moesten we dan toch richting de trein en rond 17.00u zijn we weer vertrokken richting Nederland. Eerst nog wel een laatste glimp op de grot geworpen, die konden we vanuit de trein zien. Ik was nog wel even mijn oriëntatie kwijt in de trein. Heel stom want ik was er van overtuigt dat we vanuit de coupe de grot konden zien, dat de trein dus de andere kant op zou rijden. Eric en Marcel wilde mij overtuigen dat dit niet zo was en ik dacht dat zij mij voor de gek hielden. Daarna kwam de begeleiding zich er ook mee bemoeien en zij bevestigden wat Eric en Marcel zeiden en nog steeds dacht ik dat iedereen mij voor de gek hield. Ik was er zo van overtuigt dat ik het goed had en zij aan het dollen waren met mij. Bij vertrek kon Mariëtte mij toch overtuigen om op het gangpad te komen kijken want dat we toch echt met die kant van de trein, langs de grot zouden komen. Ik heb toen schoorvoetend toch maar toegegeven en dat was maar goed ook want tot mijn grootse verbazing hadden zij gelijk. Hoe eigenwijs kan iemand zijn JJJ
De terugweg was heel gezellig, het is dan altijd feest in de trein. Wij hadden ook van alles bij; wijn, bier, limonade, chips, nootjes. Iedereen die voorbij kwam was in een uitgelaten stemming alsof tijdens zo’n terugreis alle emoties, opluchting er extra uitkomt. Het was dat ik rond 12.00u er helemaal doorheen zat en echt wilde gaan liggen en proberen te slapen. Ik vond het wel vervelend want ik voelde mij toen wel een beetje een ‘spelbreker’. Gelukkig vonden de anderen het niet zo erg en zijn zij in een andere coupé nog even door gaan feesten.

Zaterdag 24 oktober 2009

Om 7 uur werd ik door Christel gewekt. De anderen waren weer door de luide luidsprekers wakker gemaakt maar ik had daar lekker niets van meegekregen. Ik heb nog eventjes wat liggen dommelen want ik had nog geen zin om op te staan, nog eventjes luieren. We waren op dat moment in Charleroi en lagen goed op ons tijdschema met de trein.
Daarna toch maar opgestaan. Het was voor mij een rare dag want vandaag was de eerste sterfdag van mijn vader en daar moest ik toch wel veel aan denken. Maar er was genoeg afleiding in de trein en mensen kwamen langs om afscheid te nemen…….iets wat ik helemaal niet graag doe en het liefst zo lang mogelijk uitstel. Rond 9.30u was de trein in Maastricht waar al mensen uitstapte maar nog niemand van onze groep. Om 11.30u een kwartiertje later dan de planning, kwamen we in Den Bosch aan. Daar was het een drukte van jewelste. Toen de meeste ,mensen al op weg naar huis waren, zijn Eric en ik nog samen met onze begeleiding naar een terras geweest……..nou ja binnen bij La Figura want het regende in Den Bosch.
Van daaruit heeft Eric onze taxiritten besteld en die was er iets na 14.00u. Het was even een uitzoekerij met de taxi, maar uiteindelijk is het helemaal goed gekomen en zijn Eric en ik samen naar huis gebracht. Ik was rond 15.00u als eerste thuis in Etten-Leur. Eric moest nog door naar Halsteren.
Tja en dan kom je thuis in een leeg en stil huis K   Dat is wel heel erg wennen na alle drukte van de week. Ook al mis ik veel van de gesprekken omdat ik alles niet kan verstaan, toch is het fijn om bij de groep te zijn en die miste ik thuis heel erg. Na eert even boodschappen gedaan te hebben, want ik moest zondag toch iets te eten in huis hebben, ben ik lekker naar bed gegaan. Ik heb 3 uur geslapen. Na anderhalf uur op geweest te zijn ben ik weer terug gekropen want ik was toch wel erg moe. Die nacht heb ik 15 uur aan een stuk door geslapen………………..slaapkop JJ

TOT SLOT

Ook deze keer wil ik onze begeleiders/vrijwilligers bedanken voor hun fantastische, enorme inzet die het voor ons mogelijk maakt om een weekje mee naar Lourdes te gaan. Mariëtte, Bert, Marjan, Stephan, José, Sandra, Correttie, Marina, Will en Christel ...... BEDANKT!!!!

REISVERSLAGEN EN FOTOALBUMS
MAAK HIER UW KEUZE:

Reisverslag 35+ reis 2000
NLZ-reis met Jan 2001
Reisverslag 35+ reis 2001
Reisverslag 35+ reis 2002
Reisverslag 35+ reis 2004
Reisverslag 35+ reis 2005
Reisverslag 35+ reis 2006
Reisverslag 35+ reis 2007
Reisverslag 35+ reis 2008
Reisverslag 35+ reis 2009
Reisverslag 35+ reis 2010
Reisverslag NLZ reis Mei 2011
Nieuw - Reisverslag Busreis/35+ reis 2011
Reisverslag NLZ reis September 2012
Reisverslag Busreis/35+ reis 2012
Reisverslag Juli 2014
Reisverslag 35+ reis 2014
Links
Conny's Hoekje

Inhoud Conny's Hoekje:

HOME | EVEN VOORSTELLEN | COCHLEAIRE IMPLANT | LOGBOEK | LOURDES | MIJN BOEK: 'VAN HOREND NAAR DOOF' | ISRAEL (nieuw)|
TINNITUS | EEN WANKEL EVENWICHT | SCHILDKLIER | NIERKANKER | BAHA | ROME |
VAARVAKANTIE ZONNEBLOEM 2014 | VAARVAKANTIE ZONNEBLOEM 2007 | MIJN FACEBOOK | GASTENBOEK | CONTACT